Wonder Woman

images-4Am văzut primele “episoade” din Superman și Spiderman la cinematograful “Patria” din Tulcea, pe când eram copil. Mi-au plăcut, fără să fac totuși o pasiune pentru genul ăsta de personaje cu puteri supranaturale. Mult mai mult m-au  impresionat, pe vremea copilăriei și mai apoi, personajele întrupând cavaleri pentru care onoarea, dreptatea și spiritul de sacrificiu sunt mai presus de orice. Așa că m-am identificat, de exemplu, cu super-eroii din “Ultimul samurai” sau “Gladiatorul” (probabil ca orice bărbat stăpân pe canapeaua și telecomanda lui) dar n-am fost atras de filmele cu supermani, batmani, spidermani și alte închipuiri în costume de fițe din licra cu chiloții pe de-asupra. Apariția Wonder Woman era absolut previzibilă, Hollywood-ul egalității de gen trebuia să le facă dreptate și femeilor, după ce în 2017 și-a plătit, la Oscaruri, datoriile față de minoritatea de culoare. Dar filmul nu e, clar, genul meu.

M-am uitat pentru că era bine cotat pentru un film cu eroi(ne) de benzi desenate și asta m-a făcut curios. Prima parte, desprinsă parcă direct din Legendele Olimpului, cu amazoane frumoase antrenându-se asiduu pe o insulă de care nu știe nimeni pentru a fi gata, la un moment dat, să lupte împotriva lui Ares, zeul războiului, a avut un pic de sens. În fine, măcar amazoanele sunt gagici mișto, mă întreb dacă înc-or mai fi pe insula lor uitată de lume. Dacă da, tot concentrându-se pe clasele alea de taebo antic – care-au avut un așa mare succes în crearea unor trupuri zvelte – au scăpat din vedere că omenirea a trecut prin al doilea război mondial, nenumărate altele mai mici și pare că se pregătește deja de-al treilea. Mă gândesc că Hitler, Mussolini sau Stalin nu corespundeau semnalmentelor din statuile antice grecești ale lui Ares.

Cum ziceam, prima parte a fost OK. Dar apoi a apărut chipeșul aviator american și nemții cei răi și povestea a luat-o razna complet. Melanjul de legende ale Olimpului cu istoria primului război mondial a fost prea mult pentru mine. Eroina pleacă de pe insulă să-l înfrunte pe Ares și să oprească războiul. Ajunge cam pe final, când toată lumea era deja sătulă de luptă, vreo câteva milioane bune muriseră deja și în marile capitale se negocia un armistițiu. I se pune pata pe generalul Ludendorff și pleacă de la Londra pe front, alături de o echipă pestriță (deh, diversitatea hollywoodiană, nu?) să rezolve problema războiului. Wonder Woman, cu pletele în vânt, în șort și cu umerii goi, purtând cizme înalte până la genunchi, trebuie să fi fost o apariție reconfortantă pentru combatanții din tranșeele liniei frontului, sătui de pozele lor alb-negru cu țărănci de-acasă. Apariție meteorică, mortală pe alocuri, n-a apucat să bucure întreaga linie a frontului ce se întindea pe sute de kilometri, din Belgia până în granița Elveției. L-a găsit pe Ludendorff și l-a omorât, doar ca să constate că nu el era Ares. Ironia poveștii – și motivul principal pentru care filmul mi se pare un eșec – este că personajul negativ este probabil inspirat din viața adevăratului general Ludendorff, conducător al armatei imperiale germane în WW1 și responsabil pentru unele dintre cele mai mari greșeli militare pe frontul de vest, care au costat viața a milioane de oameni. Ei bine, acest general nu numai că a supraviețuit războiului dar el este cel care a lansat în opinia publică postbelică mitul că armata germană nu a fost învinsă pe câmpul de luptă ci datorită trădării politicienilor de  la Berlin, majoritatea de stânga, care au înfipt un pumnal în spatele efortului patriotic german. A fost nevoie de încă un război mondial pentru ca nemții să înțeleagă că toată propaganda naționalistă ce s-a fondat pe acea teorie și s-a dezvoltat necontrolat în anii de după război a fost complet falsă.

Dar chiar să fi reușit Wonder Woman să-l ucidă pe bune pe Ludendorff, să fi dat chiar și de Hitler, aflat și el prin tranșeele alea din Belgia, tot n-ar fi reușit să oprească tăvălugul războiului, care nu începe, așa cum nici nu se termină, ca dorință sau acțiune a unui singur om. Războiul e o nebunie colectivă și se termină printr-o exorcizare colectivă. Simțiți cum crește presiunea naționalismelor de extremă dreaptă peste tot în lume, în fiecare țară? Cum ura și furia sunt din ce în ce mai prezente peste tot? Așa au început și precedentele războaie mondiale. O fi Ares, care ne intră tuturor în suflet, puțin câte puțin. Și asta nu va putea nicio Wonder Woman să schimbe, din păcate.

La naiba, am vrut să fie un post degajat și funny, cred că nu mi-a ieșit…

11 thoughts on “Wonder Woman

 1. Trump spunea despre Oscarurile de anul trecut: „nici un un laureat de Oscar care se respectă nu va îndrăzni să părăsească scena fără a spune publicului cât de mult îl urăște pe Trump și despre puterea artei de a-i aduna împreună pe oameni și de a vindeca dezbinările – în contrast cu răul și ticălosul de la Casa Albă.”
  „Hollywood-ul știe în continuare să facă filme. Atâta doar că le premiază pe cele mai proaste”, a fost o opinie din presa americană. „Cine nu e negru, homosexual sau musulman nu pupă Statuetă!”
  Cât despre eroismul super-personajelor hollywoodiene: este inexplicabil cât public naiv, de toate vârstele, merge să vadă aceste filme. Un european, cât de cât citit, ar face criză de nervi la „Războiul stelelor”. Atâția eroi luptă în continuare împotriva Germaniei încât nu mă mir de ce intră în grevă atât de des „Lufhansa”. Super-Trump s-a înfuriat că vede la NY numai Mercedes-uri, BMW și Volkswagen.

  Liked by 1 person

  1. Eee, nu a fost totusi chiar asa de rau. Anul trecut au fost nominalizate fara discutie multe filme cu actori de culoare sau cu subiecte din viata minoritatii de culoare. Nu le-am vazut pe toate dar e un oarecare consens ca unele au fost proaste. A castigat “Moonlight”, care nu e un film rau, doar ca La La Land mi s-a parut mie personal mai bun. Poate ma insel. In rest, La La Land a castigat multe premii si ambele premii pentru actori principali au fost castigate de actori albi care nu par homosexuali. In cel priveste pe Trump, era de asteptat ca lumea Hollywood-ului, democrata pana in maduva oaselor, sa protesteze, mai mult sau mai putin inspirat, dar pe merit. Si-abia urmeaza sa vedem protestul lor transpus in filme – pana la urma ceva la care se pricep.

   Liked by 1 person

 2. Nu e vorba numai de ceea ce ni se pare nouă, ci de poziția presei americane. California, pe care o cunosc destul de bine, s-a declarat nu numai democrată, dar și „stat-sanctuar”, cu o minimă rezistență la imigrație. Am văzut la fața locului efectul-Obama asupra Silicon Valley, adică firme goale, cu imense spații de parcare unde alergau iepuri sălbatici, firme de IT plecate în China, după ce au disponibilizat angajații. Falimentul imensei fabrici de panouri solare, Solyndra. Am fotografiat helicopterul lui Obama care vizitase această fabrică, o împrumutase cu bani de la gov, pe care și i-a luat înapoi în campania pentru al doilea mandat, ținută lejer în timpul uraganului Sandy. Fabrica e azi teren de sport. Apple din China lucrează în condiții de sclavaj, cu plase anti-sinucidere. Trump i-a convocat pe IT-știi din Silicon la NY. Spre surprinderea lor, i-a elogiat și s-a declarat deschis pentru toate sugestiile, cu condiția ca ei să-și aducă înapoi din Asia industria. Statul-sanctuar a fost lovit de incendii anul trecut. Trump n-a dorit să-i viziteze pe sinistrați, acceptând cu greu să le trimită ceva fonduri gov. Patru vizite a făcut pe East Coast, la inundații. California, care hrănește toate stalele a fost ignorată. Și la Hollywood s-a simțit asta. San Francisco are un mayor chinez, adept și el al sanctuarului (SF are cel mai mare ChinaTown din USA). Există o mișcare CalExit, după model Brexit, care ar fi de acord cu desprinderea de State. Mexicanii sunt mână de lucru ieftină, ne tund gazonul. S-a inaugurat cea mai lungă linie aeriană India-SFO pentru facilitarea sosirii IT-știlor indieni, mai bine văzuți decât cei din Estul Europei. Situația nu e roz, după „THOMAS FIRE”, asigurările au cam migrat spre EST. În LA sunt sinistrați care trăiesc în corturi…În orice caz, există un nucleu tare de albi care sunt cu Trump, chiar și în arealul LA. (scuze pentru greșeala de postare de după răspunsul tău: era noapte)

  Like

 3. Pingback: Tarzan | APort

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s