The Shape of Water

SHAPE-OF-WATER2Nimic nu mai e simplu pe lumea asta. Acum două săptămâni eram convins că am văzut cel mai tare film din ultima vreme și că, măcar în sufletul meu, Oscarul 2017 pentru cel mai bun film a fost deja decis. E drept că fără să văd toate filmele nominalizate dar știți cum e, când îți place cu adevărat ceva nu stai să compari la nesfârșit. E ca și când ai întâlni-o întâmplător pe Jennifer Lawrence și ea te-ar fixa vreo trei secunde cu privirea: o privești în ochi hipnotizat și știi că ea e iubirea cea mare! Nimic nu mai contează și tot ce vrei e să te pierzi mereu în ochii ăia. Doar că o săptămână mai târziu, involuntar, neașteptat, aproape fără să-ți fi dorit, dai nas în nas cu Scarlett Johansson, o privești – în ochi, dacă poți să te concentrezi un pic – și brusc habar n-ai ce naiba-ți dorești. Mai întâi.

Revenind cu greu la filme, am crezut că Three Billboards Outside Ebbing, Missouri va lua Oscarul de anul ăsta. Dar apoi am văzut The Shape of Water și acum nu mai sunt așa de sigur. Două povești extraordinare și totuși atât de diferite, în toate felurile posibile. 3 Billboards... te afundă în derizoriul unei realități atât de alienante că ar putea fi comică dacă n-ar fi atît de profund tristă. The Shape of Water e un basm frumos din timpuri nu foarte îndepărtate, deși ar fi putut fi spus cam la fel și acum o mie de ani. Regizorul Guillermo del Toro țese o atmosferă aproape ireală în jurul acestei povești fanstastice, un univers paralel în care dragostea nu cunoaște limite, forme sau convenții sociale, oamenii buni sunt buni întotdeauna iar oamenii răi sunt insuportabil de răi. O Atlantidă în care apa este poate cel mai versatil și fluid personaj, permanent prezentă în diversele ei forme – apa care protejează, apa care ia forma iubirii sau apa care dă viață. Cum vă spuneam, ca într-un basm pe care, dacă mai ai un pic de suflet de copil pe-acolo, pe undeva, încă îl mai poți înțelege.

Două performanțe actoricești extraordinare mi-au atras în mod special atenția: Sally Hawkins, în rolul principal (va fi o luptă acerbă pentru Oscar între ea și Frances McDormand, interpreta rolului principal din 3 Billboards…) și Michael Shannon, în rolul maleficului securist (american) Richard Strickland. Păcat că nu a fost selecționat pentru Oscarul de rol secundar masculin, mi-a plăcut mult mai mult decît celălalt personaj secundar, cel selecționat, altfel foarte bine interpretat de Richard Jenkins.

Un film frumos care nu trebuie ratat.

5 thoughts on “The Shape of Water

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s