2024 Geneva Motor Show-uleţ

Am zis: ediţia 2024 ar fi trebuit să se cheme Geneva Motor Show-uleţ. Sau Show-uţ. Sau poate Geneva Motoraş Show.

N-a mai fost Motor Show la Geneva de 5 ani, evident din motive de Covid. Ultimul, în 2019, a fost fabulos, spuneam la vremea respectivă pe APort că Geneva este muzeul automobilelor pe care nu ni le permitem. M-or fi citit (şi înţeles greşit) şefii de marketing ai marilor producători de maşini bengoase de au decis anul ăsta să nu mai vină? Târgul foloseşte doar două din hangarele uriaşului centru expoziţional Palexpo, poate un sfert din suprafaţa din 2019, ambele umplute cam ca alimentarele de pe vremea lui Ceaşcă – spaţii largi şi marfă din doi în trei. Primul hangar, altădată plin cu mărci premium şi modele actuale, a fost dedicat maşinilor vechi, de colectie. Printre ele, favoritele mele din toate timpurile:

Mişto, dar nu de asta vin oamenii la Geneva, ci ca să vadă maşini din viitor. Anul ăsta, hala principală are doar vreo 7 producători. Renault si Dacia ocupă cam 40% din suprafaţa de expoziţie, deci vă puteţi imagina ce generoasă este oferta. În rest mai sunt Isuzu cu cele mai banale şi plictisitoare camionete de pe lume, americanii de la Lucid cu nişte electrice foarte Tesla style, aparent performante dar scumpe şi cu o calitate a fabricaţiei sub standardul concurenţei, şi vreo trei firme chinezeşti dintre care cea mai cunoscută este BYD, liderul mondial în producţia de maşini electrice.

Vedeta incontestabilă a târgului? Noul Renault 5 Electric, lansat la Geneva. Am avut nevoie de două ore ca să pot să prind poza asta, maşinile au fost permanent asaltate de curioşi. Aş putea să pun pariu că interesul sugerează un viitor mare succes comercial al Renault în segmentul maşinilor electrice mici şi ieftine. Exerciţiul de design este un triumf, o reinterpretare modernă şi spectaculoasă a celebrului model clasic francez. Să vedem cât succes vor avea inginerii francezi să se apropie cu preţul de targetul propus de 25 de mii de euro, dar într-o piaţă în care cu greu găseşti maşini electrice sub 40 de mii de euro este meritoriu – şi s-ar putea dovedi vital – că încearcă acest lucru. Fiind o maşină preponderent de oraş, presupun că va atenua mult şi anxietatea legată de autonomia electrică. Dacă familia mea va avea nevoie de o a doua maşină, probabil că asta va fi aleasa.

Renault 5 E-Tech Electric

Dacia a adus noul Duster, o altă maşină la care s-a înghesuit lumea şi care chiar arată foarte bine. Am fotografiat şi spectaculosul Sandrider, cu care Dacia va debuta la Dakar 2025, cu marele campion francez Sébastien Loeb la volan.

Chinezii de la BYD sunt noii lideri ai vânzărilor de maşini electrice, depăşind de curând Tesla. Maşinile nu mi se par extraordinare, probabil că în gama lor de preţ nici nu ar avea cum să fie. Unele elemente de design le mai recunoşti de pe la Land Rover sau Toyota, ceea ce nu ajută. Dar calitatea fabricaţiei este surprinzător de bună, designul este corect şi compatibil cu gusturile europenilor, partea tehnică este şi ea competitivă iar preţul va crea probleme oricărui concurent european. În plus, se promovează intens şi inteligent. Oamenii au fost curioşi, au venit să le vadă, şi asta probabil că va ajuta.

Nu mi-e clar care este motivul exact pentru care marii constructori germani şi americani au decis să nu se prezinte la Geneva. Mi-e teamă că explicaţia stă în meschine interese corporatiste de moment. Probabil că târgurile de profil sunt considerate prea scumpe şi o modalitate desuetă şi perimată de promovare. Până la urmă trăim în epoca digitală, în care lucrurile se vând şi se cumpără pe internet. Dar ce se uită, poate, este că shopping-ul pe net favorizează analiza lucidă, compararea la rece, lipsa de emoţie în alegerea produsului, saving-ul cumpătat. Adică, de exemplu, Tesla – pentru avantajul strict al performanţei – sau BYD, pentru performanţă şi preţ. Este surprinzător, deci, să-i vezi tot pe cei avantajaţi de mediile moderne de vânzări ţinând în viaţă, prin prezenţă, un salon auto cu o tradiţie de peste 100 de ani care a contribuit atât de mult, de-a lungul timpului, la consolidarea culturii automobilului.

Nu m-ar mira, peste 20 de ani, să constatăm că cei care expun la Salonul Auto de la Geneva să fie cam aceiaşi de anul ăsta. Poate pentru că mulţi alţii nu prea vor mai fi.

Leave a comment