Hummer EV, monstrul “ecologic”

Sursa: Wikipedia

Ca să nu-l lase pe Elon Musk să se joace singur de-a salvatorul climei pe Terra, General Motors a lansat pe piaţă un SUV care să concureze cu Cybertruck-ul Tesla. Este vorba despre Hummer EV, probabil cel mai revoltător exemplu al derivei bunului simţ în numele electrificării ecologice. La ce îţi foloseşte un SUV care accelerează la 100 km/h în 3 secunde? Şi, mai ales, este normal să faci asta cu un monstru de 4.5 tone!?!?! Imaginaţi-vă un puşti teribilist de 18 ani, proaspăt posesor de permis, care face liniuţe cu camionul familiei. Eu exact asta aş fi făcut la 18 ani, ba chiar o mai fac şi acum din când în când, dar cu o maşină mult mai mică şi mai uşor de controlat.

Evident că pentru a mişca atâta fer e nevoie de o baterie uriaşă. Hummer-ul o are pe cea mai mare din lume, echivalentul a aproape 8 Dacii Spring. Deşi ajunge foare repede la mall (dacă nu e trafic) s-ar putea să nu încapă în parcarea subterană pentru că are mai mult de doi metri înălţime. Sau să nu încapă pe locul de parcare de lângă încărcător.

În România, cumpărătorul unei astfel de monstruozităţi ar putea beneficia de o “primă” ecologică de 5 mii de Euro (anul trecut era 10 mii), evident în numele salvării planetei. Nu peste tot e aşa, de exemplu în Franţa “bonus écologique” este doar 4 mii de euro, dar maşinile electrice scumpe nu primesc suport (cele peste 47 de mii Euro). Dar chiar şi în Franţa, unde lucrurile sunt mult mai corect şi inteligent reglementate, nu se penalizează şi maşinile electrice foarte grele, suv-urile de peste 2 sau chiar 3 tone, deşi la maşinile cu motoare termice există un “malus écologique” care impune taxe semnificative pentru maşinile poluante (peste 117 g CO2/km) şi grele (peste 1600 kg). A venit vremea taxării corespunzătoare şi a maşinilor electrice foarte grele, căci amprenta ecologică provocată de producerea unui astfel de “automobil” este mult mai mare decât avantajele ulterioare ale utilizării propulsiei electrice. Dacă statele europene vor face asta suficient de repede ar putea bloca această modă de influenţă americană a camionetelor şi suv-urilor pe steroizi.

Leave a comment