Astăzi a fost zi de referendum în Elveţia. Oricât de ciudat ar părea pentru vremurile astea, cetăţenii şi-au pus toţi măştile pe faţă şi s-au dus să voteze pentru (sau contra) interzicerii purtării vălului musulman în public. Iniţiativa, propusă evident de extrema dreaptă, va deveni lege, fiind votată cu peste 50% în mai toate cantoanele. Singurele excepţii, unde propunerea a fost respinsă, sunt zonele turistice, direct afectate, şi marile oraşe – Geneva, Basel, Zurich, Berna, practic singurele locuri din Elveţia unde ai putea vedea o femeie având faţa acoperită de voal. În cei aproape opt ani de când sunt aici am văzut femei voalate doar de două ori, prima dată în Geneva şi a doua oară în Zurich, de fiecare dată pe promenadele din jurul lacurilor, evident turiste cu dare de mână venite în Elveţia pentru aer, munţi, bănci şi ceasuri scumpe. În Bienne, oraş cu o minoritate musulmană semnificativă, probabil printre cele mai mari din ţară, nu am văzut niciodată o femeie purtând voal. Cu capul acoperit da, dar nu cu voal peste faţă. Statisticile federale arată că 80% dintre musulmani sunt nepracticanţi, procent similar celorlalte culte religioase din Elveţia. Aşa că interdicţia aste este doar o inutilă răbufnire de extremism şi o confirmare a unei atitudini islamofobe intens alimentate de propaganda conservatoare din social media. Culmea, de data asta extremele s-au aliat, pentru că iniţiativa a fost votată şi de către mulţi dintre cei cu vederi de stânga, sub pretextul emancipării femeii musulmane. Doar că, din nou, studiile din ultimii ani confirmă că femeile care poartă văl în Elveţia, cam 30 în toată ţara, o fac din convingere şi nu pentru că sunt obligate. Deci emancipare cu forţa. Consecinţele votului de astăzi vor fi limitarea, chiar şi fără efect, a libertăţilor unei minorităţi, o inutilă inflamare a spiritelor, mai ales în mediile cu orientări extremiste din ambele tabere şi, nu în ultimul rând, un mesaj către şeicii cu haremuri şi bani că nu mai sunt la fel de bineveniţi în Elveţia ca până acum.
Până una alta, purtătoarele de văl obligate să nu le mai poarte vor trebui să poarte măştile pe care toată lumea este obligată să le poarte.
Ce bine ai punctat concluziile finale. Așa se întâmplă când extremele dictează. 😟
LikeLiked by 1 person
Multumesc, am vrut sa scot in evidenta dubla masura, inutilitatea, stereotipurile impotriva unei minoritati.
LikeLiked by 1 person
Mi se pare normal, au venit într-o țară, fiindcă le aste mai bine, nu trebuie să impună obiceiurile lor, ci invers. Masca este doar o necesitate, deocamdată.
LikeLike
Putem sa vedem lucrurile asa dar putem sa vedem lucrurile si din perspectiva celor 30 de femei afectate, majoritatea cetateni elvetieni, multe nascute in Elvetia, care constata ca libertatile individuale si libertatea religioasa, garantate de constitutie, sau mai diminuat un pic.
LikeLiked by 2 people
Este adevărat. Dar ele sunt născute în Elveția unde nu a existat vreo tradiție islamică, nu sunt în excursie. Apoi, eu văd obligarea lor la portul vălului ca o batjocură. Nu trebuie neglijat nici aspectul securității elvețienilor fiindcă, nu odată, s-au comis atentate sub această mască. Nu sunt radical, dar răul se insinuează ușor, nesimțit, înainte de a produce ravagii.
LikeLiked by 1 person
Toate astea sunt argumente valide şi rationale (statul se ocupa deja de ele) si sunt convins ca multi oameni au votat cu buna credinta. Dar ce ma ingrijoreaza este ca li s-a oferit usor un cadou, un succes, celor din extrema dreapta. Elvetia nu a avut probleme cu islamismul radical pana acum pentru ca islamofobia nu a fost atat de vocala ca in Franta si Belgia, de exemplu. Este, in mare, principiul actiunii si reactiunii. O extrema o atrage si o provoaca pe cealalta. Marele pericol in lumea de astazi, dupa parerea mea, este extremismul de dreapta. Ca el provine din islamismul sunit, siit, israelian, european sau american nu are nicio importanta.
LikeLiked by 1 person
Rezultatul era ușor de anticipat. Nu sunt sigur de sensul legăturii cauzale islamism-islamofobie. Cred că puneți simplist problema. Radicalismul nu este neapărat un răspuns.
LikeLike
E adevarat ca rezultatul a fost usor de anticipat, atat in zonele urbane, liberale, educate si cosmopolite cat si in zonele mai degraba rurale, izolate in munte, cu populatie conservatoare si imbatranita.
LikeLiked by 1 person
Dacă tot au făcut asta, de ce n-au făcut-o pe haremuri? Adică să le interzică.
LikeLike
Slava Domnului, erau interzise deja prin constitutie. Bine, presupun ca seicul are voie sa vina in concediu cu toate nevestele lui.
LikeLiked by 1 person
… Oare ele or avea ziua femeii?
LikeLiked by 1 person
Ziua femeilor! Interesanta perspectiva dar n-am nicio idee despre cum ar putea fi…
LikeLiked by 1 person
E discutabil. Ar fi de necontestat dacă ar umbla serios şi la abuzurile la care sunt supuse unele dintre ele, tot în numele unei tradiţii absurde.
LikeLiked by 1 person
E discutabil, fara discutie! 🙂 Abuzurile impotriva femeilor, musulmane sau nu, sunt perfect acoperite deja de legea elvetiana. Probabil ca majoritatea se intampla oricum in alta parte, nu aici. Poate unele femei sunt obligate, dar majoritatea chiar poarta valul din convingere. Asa ca nu cred ca o lege care interzice ceva va rezolva problema. Si categoric cei din extrema dreapta nu din grija pentru femeile musulmane au venit cu initiativa asta. Si aici e problema cea mare…
LikeLiked by 1 person
Ce fain e sa avem o perspectivă din interior✌
LikeLiked by 1 person
Oarecum din marginea interiorului, caci nu sunt nici din minoritatea musulmana si nici elvetian care voteaza. Desi ca “emigrant” poate tin un pic cu minoritatile, incerc sa ma tin cat mai impartial cu putinta.
LikeLike