English Breakfast with Boris

_MG_1615Britanicii iubesc english breakfast-ul lor cu cârnaţi, bacon, ouă, fasole şi pâine prăjită si vor să se bucure, netulburaţi, de micul lor dejun traditional. Cam asta ar fi, un pic figurativ, ideea Brexit-ului. Take back control! Deci fără croissant-e, frittata, biscotti, falafel sau hummus (for God’s sake!). Sau telemea de Sibiu. Dar, pe de altă parte, britanicii au aflat de curând că pentru prima dată în mai bine de 200 de ani speranţa de viaţă a locuitorilor insulei a început să scadă. Cine o fi de vină pentru asta? Nu poate fi english beakfast-ul! Cel mai probabil că de la hummus li se trage!

Deci, cum poţi să mănânci English Breakfast în fiecare dimineaţă, ca pe vremea bunicului care lucra 12 ore pe zi în minele de cărbune din Durham, fără să te îngraşi, fără să-ţi faci griji pentru sănătatea ta cardiovasculară şi, eventual, fără să plăteşti preţul piperat al  cârnaţilor de la Tesco? Păi, nu e simplu de răspuns la această dilemă… Dar se rezolvă, e democraţie, votezi ce-ţi doreşti şi pasezi problema specialiştilor. De fapt, politicienilor…

Brexit-ul este exemplul perfect al dorinţei britanice de a imprima mic dejunului insular virtuţile dietei mediteraneene. Specialista care ar fi trebuit să le transforme visele în realitate s-a numit Theresa May. Angajată să coacă o plăcintă cu brânză, cu carne şi de post, doamna May a dovedit rapid că nu e nici pe departe rudă cu Gordon Ramsay, celebrul chef englez specializat în kitchen nightmares. Până la urmă a trebuit să plece din bucătărie, acompaniată de un cor de huiduieli la adresa ingredientelor cam dubioase, a calităţilor ei de bucătăreasă, a reţetelor îndoielnice, a cantităţii prea mici sau prea mari de carne dintr-un produs presupus vegetarian. Şi că plăcinta a stat deja prea mult în cuptor.

Restaurantul se redeschide pe bucătărie tradiţională la sfârşitul lui Octombrie, aşa cum singuri şi-au propus. Aşa că englezii de pe partea dreaptă a mesei şi-au luat timp să aleagă, de-a lungul unui proces perfect democratic, un nou chef. Pe Boris Johnson, unul dintre artizanii obsesiei britanice că bacon-ul cu cârnaţi, dimineaţa devreme, e sănătos şi ajută la restaurarea virilităţii britanice (let’s make It great again, cum ar veni…). Să vedem cu ce reţete vine noul maestru bucătar. Parcă aduce un pic cu Jamie Oliver, nu-i aşa?, mai ales dacă n-ai ochelarii pe nas.

Un coleg englez care a votat remain – deşi e plecat de-acasă de câţiva ani buni – l-a descris succint pe Boris Johnson drept “a very well educated asshole“. Ca să închei în nota asta, când Boris le promite suporterilor conservatori plăcinta lui vegetariană cu brânză şi cu carne, tot stau şi mă întreb care dintre laturile personalităţii sale e dominantă: rafinata sa educaţie sau cealaltă?

8 thoughts on “English Breakfast with Boris

 1. Si mie imi place genul de mic dejun englezesc, insa doar dupa ce ma intors din tura de noapte. In rest, pe la ora 11, cand ma trezesc de obicei, nu cred ca se mai poate numi mic dejun. Si chiar de s-ar mai chema asa, nu mananc nimic pana la pranz; nu imi iau decat pastilele si cafeaua cold brew.
  Cat despre politica, am concluzionat deja ca te pricepi foarte bine (ma gandeam, citind articolul tau, ca ai putea sa incerci sa publici cate ceva la o rubrica de ziar). Politica englezeasca are si va avea mereu doua parti puternice, indiferent de cum alterneaza ele la putere. Spre deosebire de politichia (mai mult tichie decat politica) damboviteana, cea englezeasca va tine Marea Britanie pe un drum potrivit cu vremurile, ba chiar pe unul inaintea vremurilor.
  Personal ma bucur ca, indiferent de rezultatul despartirii, taxele pentru studentii din EU/UE vor ramane neschimbate pt cei ce vor fi admisi in universitatile britanice atat in 2019 (anul de care sunt direct interesat), cat si in 2020. Daca divortul se face in conditii nefavorabile pt britanici, voi fi inca o data avantajat ca urmare a scaderii paritatii leu vs lira (sau vice-versa, nu stiu exact – cert e ca lira va fi un pic mai slaba).
  Gata, ca vad ca m-am bagat si in finante…

  Liked by 1 person

  1. Evident ca si mie imi place micul dejun englezesc! Poate fara fasole… Dar, pentru ca nu lucrez in mina, fac mai degraba ce trebuie decat ce mi-ar placea.
   Multumesc pentru aprecieri si mult succes viitorului student! Brexit-ul ar putea reduce si mai mult valoarea lirei, deja a scazut binisor in ultimii doi ani si, in plus, ar putea sa coboare semnificativ chiriile, care au crescut nemasurat in ultimii ani.

   Liked by 1 person

  1. Ca si in cazul lui Trump, in cel mai bun caz a intors capul si s-a facut ca nu vede ce fac aia ca sa-l impinga de cur in sus. In cel mai rau caz, si el si Trump au stat la masa, au negociat, au promis chestii, au baut o bere, poate s-au bucurat si de vreo pipita brusc cucerita de farmecul lor personal, chestii de-astea, ospitalitatea traditionala la vecinii nostri. La un moment dat sunt convins ca o sa vina vremea sa zica saru-mana.

   Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s