Trump a retras SUA din tratatul cu Iranul. Aliații europeni aproape că l-au implorat să nu o facă, perindându-se pe rând pe la Casa Albă într-un efort diplomatic disperat de a-l convinge că face o prostie care se poate transforma ușor într-un coșmar.

Dar Trump a promis, iar el e genul de președinte care se ține de promisiuni, mai ales dacă e să distrugă ceva făcut de Obama. Invectivele la adresa tratatului n-au ținut loc de argumente, deci nimeni nu știe ce a avut mai exact de reproșat documentului. Posibil nici să nu-l fi citit măcar. Asigurările lipsite de orice temei că e gata oricând să negocieze un alt acord n-au ținut nici ele loc de strategie, deci nimeni nu știe ce are de gând să facă Trump pe viitor și de ce crede că fără un tratat și cu zero control e mai bine decât cu unul (chiar imperfect fiind).

La Teheran aripa dură a conservatorilor islamiști exultă la aflarea veștii. Începuseră să piardă teren în fața reformiștilor moderați și a părții tinere și educate a societății iraniene care cer împreună o tranziție către un stat mai liber, mai deschis și o limitare a puterii discreționare a autorității religioase. Capetele înfierbântate au acum motiv să ardă steaguri și să îndemne la jihad împotriva americanilor, a evreilor sau a musulmanilor suniți, într-o zonă care nu ducea oricum lipsă de radicalism. Anunțatele sancțiuni economice vor îngroșa și mai mult rândurile extremismului. Procesul lent de autovindecare este întrerupt din nou de decizia aberantă a lui Trump, un președinte inapt, populist și toxic, care transformă SUA din ce în ce mai mult într-o putere egoistă, oarbă și nedreaptă. Subminarea normalizării relațiilor cu Iranul și susținerea necondiționată a Arabiei Saudite pe de o parte și a Israelului pe de alta nu pot duce decât la creșterea exponențială a riscului unui nou război în zonă. Bun motiv pentru ca SUA să găsească noi clienți pentru bombele made in America. Cel mai probabil însă ca viitorii refugiați proveniți din încă un război tot în Europa își vor căuta scăparea, alimentând suplimentar radicalismul tot mai răspândit din statele UE.

Comportamentul lui iresponsabil i-a făcut pe coreeni să-l dea un pic la o parte și să vorbească între ei, de teamă să nu pornească nebunul un război devastator pentru întreaga zonă. A ajuns astăzi Kim Jong-un să aibă o imagine de lider responsabil (cel puțin în comparație cu președintele Americii). Decizia sinistră de a retrage SUA din Acordul de la Paris a dat un nou suflu mișcării globale în favoarea protejării mediului. Anunțul mutării ambasadei americane de la Tel Aviv la Ierusalim l-a convins pe lingăul de Dragnea să încerce să facă la fel, ceea ce ar putea duce până la urmă la căderea guvernului Viorica Vasilica D. Dacă și această nouă aberație politică va duce, într-un mod straniu și complet imprevizibil, la o normalizare a situației din Orientul Mijlociu atunci Trump chiar va merita un premiu, așa cum cer pensionarii exaltați de pe la mitingurile lui electorale. Poate nu chiar Nobelul pentru pace dar măcar un premiu Darwin special, care să celebreze contribuțiile sale involuntare la progresul omenirii.