Al n-șpelea mass shooting

10704277_614798321964427_2359378062773551267_o17 copii au fost uciși ieri și mulți alții răniți în ultimul masacru dintr-o școală americană, săvârșit de un tânăr de 19 ani înarmat cu o pușcă militară de asalt și nenumărate magazii de cartușe, toate dobândite legal. A fost cel de-al 18-lea masacru într-o școală americană petrecut de la începutul anului și până acum. Adică în ultimele 45 de zile. S-a întămplat, din păcate, înainte ca administrația americană condusă de președintele Donald Trump să fi terminat investigațiile de care vorbea după marele masacru ce a avut loc la Las Vegas în Octombrie 2017. Parlamentarii republicani au promis, ca de obicei, o investigație amănunțită asupra cauzelor ce au dus la această tragedie, au vorbit de oameni bolnavi psihic și au decis, ca acțiune imediată, să țină un moment de reculegere pentru victime.

Sincer, nu m-ar mira foarte tare – date fiind preferințele declarate ale lui Trump, antecedentele republicanilor americani, tradiția locului și constrângerile generate de cel de-al doilea amendament – ca administrația americană să ajungă la concluzia că trebuie interzisă școala, un mediu mult prea periculos pentru copiii americani.

 

“Just because we check the guns at the door
Doesn’t mean our brains will change from hand grenades
You’re lovin’ on the psychopath sitting next to you
You’re lovin’ on the murderer sitting next to you
You’ll think, “How’d I get here, sitting next to you?”

                             Heathens – 21 pilots

 

PS. Este, din păcate, al treilea post despre mass shooting-urile americane, după 2nd Amendment first și Mass shooting. Ceea ce mi se pare de bezna minții este lipsa colectivă de logică și de acțiune a societății americane.

17 thoughts on “Al n-șpelea mass shooting

  1. Dreptul la autoapărare face diferența între un sclav și un om liber. Nici nu poate fi vorba de abolirea acestui amendament. El ar trebui să fie introdus și în Constituția României.
    Problema este în altă parte. Te citez:Mie mi-ar fi frica de mine dac-as avea o arma in casa. Nu mai zic c-as sta cu frica-n san sa nu puna copiii mana pe arma aia…
    Sinceritatea ta, cea prin care declari că nu ești în măsură, în a avea controlul total asupra unui instrument care să-ți asigure siguranța ta și a copiilor tăi, spune totul.
    Trebuiesc tratate cauzele și nu minimizat efectul!
    Nebunia este prea des invocată și nu se vrea să se trateze boala, iar nu simptomele.
    Nu este doar cazul americanilor, este o chestiune globală. Oamenii încep să-și facă singuri dreptate dezamăgiți de un sistem în colaps, iar aceste excese, punctuale încă, arată o viralizare a fenomenului.
    Uriașul cu picioare de lut se va prăbuși ucis de proprii copii.

    Liked by 1 person

    1. Americanii nu vor renunta niciodata, probabil, la al doilea amendament si la armele lor. Dar intre interzicerea completa si situatia in care copii umbla prin scoala cu arme de asalt si sute de cartuse sunt oportunitati nenumarate de a limita efectele nefaste ale acestei cutume – pentru ca, sincer, eu cred ca e asa o chestie de libertate pentru ei doar pentru ca asa au fost obisnuiti sa creada de-a lungul timpului. In Romania lui Ceasca, de exemplu, eu am simtit lipsa libertatii altfel. Ca am pistol sau nu ma lasa rece. Dar accept fara probleme ca fiecare simte libertatea in felul lui.
      Fara indoiala ca tratand cauzele s-ar putea reduce semnificativ incidenta acestor masacre. Dar boala e complicata, sunt prea multi vraci care au mai multa credibilitate decat putinii doctori care stiu despre ce vorbesc iar pacientii nu accepta ca sufera de ceva… Nu stiu cum naiba o sa ne facem bine…

      Like

  2. Cred că libertatea trebuie asumată. Atunci când ne dorim, și când avem libertatea trebuie să ne asumăm și riscurile ei. Să ne asumăm fiecare un rol activ în societate. Poate că un psiholog din școala respectivă ar fi trebuit să fie mai activ, poate că directorul școlii ar fi trebuit să pună psihologul la treabă dacă acesta din urmă avea nevoie de motivare. Poate că trebuia văzut de serviciile sociale ce probleme are băiatul acasă, ce probleme au părinții lui…Poate că legea e de vină…Dar vă întreb : e o lege nouă ? Oare America nu o avea de zeci de ani ?

    Liked by 1 person

    1. Cu tot respectul pentru libertatea fiecaruia, eu tot i-as cere un examen psihologic unui baiat de 19 ani care cumpara sute de cartuse. Nu ar trebui sa fie legal sa cumpere o pusca de asalt. Sigur ca scoala si serviciile sociale ar trebui sa fie mai bune (desi republicanii insista pe reducerea finantarii acestora). Toata societatea ar putea fi mai buna si-atunci poate-ar fi mai putini dispusi sa ucida. Dar accesul neingradit la orice fel de arme pentru orice american e cel care da amploarea problemei.

      Like

      1. Diversitea opiniilor este esenta democratiei. Dar sa intoarcem un pic situatia. Daca un baiat de 19 ani este abuzat de familie sau alte persoane si ii pun viata in pericol ? Are drept la autoaparare ? Chiar armata ? Ce vreau sa zic este ca legile in democratie se fac pentru majoritate, rolul statului fiind sa protejeze minoritatile de agresiunea sau excesele legii. Eu sunt curios daca americanii vor renunta la a cumpara arme de foc, chiar daca legea le-ar interzice-o…..

        Liked by 1 person

      2. Eu cred sincer ca principala datorie a unui stat e sa protejeze viata. Americanii vad situatia dintr-o perspectiva diferita asa ca armele vor fi probabil intotdeauna o parte a obsesiei colective. Asa ca vor continua sa plateasca un pret greu.

        Like

  3. Este problema lor…Mie-mi dă o stare de confort o armă de vânătoare. Dar să ne-amintim câtă revoltă au stârnit în România bombardamentele americane destul de „chirurgicale” în fosta Iugoslavie, într-un moment în care se săvârșise deja masacrul de la Srebrenica. Fiecare sârb are un cadavru în dulap. Există cel puțin două statui ale lui Gavrilo Princip, la Sarajevo și Belgrad. Mândri că au dezlănțuit războaiele mondiale, naționaliștii lor se fotografiază sărutând acele statui…În anii în care am locuit în California nu am auzit nici un foc de armă.

    Liked by 1 person

    1. Asta e rezultatul istoriei scrisa de propaganda comunist-nationalista pe care am suportat-o si noi. A prins bine, in ambele tari, pe un nucleu major de nationalism rudimentar. Propaganda asta i-a/ne-a absolvit de responsabilitatea propriilor orori din al doilea razboi mondial ceea ce, in cazul lor, s-a transformat in oribilul razboi prin care s-a dezintegrat Iugoslavia. Dar, pe de alta parte, nu Princip sau sarbii sunt responsabili de primul razboi mondial. Ei au fost doar justificarea, subtire, a unor actiuni complet disproportionate.

      Liked by 1 person

  4. Sunt de acord cu Lucian Boia care disculpă total Germania pentru primul război mondial și atrage atenția asupra potențialului terorist deosebit al Serbiei. Culmea tupeului a fost în 1919 cucerirea Banatului. Au intervenit francezii, dar Republica Banathia s-a desființat iar Serbia a primit o treime din Banat. Despre asta nu mai vorbește nimeni. Cât despre pretențiile lui Tito, care voia Carinthia, tot Banatul, părți din Ungaria etc. acestea au fost retezate de… Stalin. Ba da, Princip și sârbii poartă vina pentru WWI. Panslavismul ruso-sârb, alimentat de Franța, care a construit Rusiei liniile ferate pentru mobilizarea armatei. Apoi Anglia, care a blocat orice ieșire a Germaniei pe mare. Kaiser Wilhelm i-a adresat o scrisoare țarului, în engleză, în care i se adresează cu „Dragă vere…” și cu gânduri de pace. Finalul războiului, influențat de debarcarea americană și Pacea de la Paris cu noile delimitări ale frontierelor și cotropirea Ruhrului de către francezi și incursiunile criminale ale polonezilor călare prin Germania au declanșat și WWII. Dezmembrarea cadoului, a Iugoslaviei a fost pedeapsa. „Justificarea, subțire, a unor acțiuni disproporționate” este o interpretare care ni s-a inoculat pe vremea „pretinilor”. Adevărata istorie se scrie abia acum. România băsistă încă nu recunoaște Kosovo. Sunt curios ce mutre vor face decerebrații de la București când Kosovo va fi, precum Croația, în UE și chiar NATO, având și cea mai mare bază militară americană pe teritoriu iar Serbia, izolată, ve mai trimite imigranți din Turcia spre Europa, drept răzbunare pentru că nu va fi niciodată în UE.

    Liked by 1 person

    1. Întotdeauna se gasesc motive pentru un razboi, mai ales in zona de est si Balcani, cu istoria lor zbuciumata si melanjul etnic, imposibil de rezolvat astfel incat sa multumesti pe toata lumea. De-aceea cred ca sa continuam sa ne luptam cu ultima imparteala nu face decat sa o aducem mai aproape pe urmatoarea, fara sa stim daca va fi de data asta mai buna sau mai rea.

      Liked by 1 person

Leave a comment