2nd Amendment first

10704277_614798321964427_2359378062773551267_oDonald Trump a fost în direct la CNN, cu un discurs de la Convenția Națională a NRA (National Rifle Association), organiția americană a posesorilor de arme (OK, poate nu e cea mai bună definiție a organizației dar, fiind destul de generală, este suficient de corectă). Nici nu se putea găsi, pentru Trump, loc mai confortabil în care să țină un discurs în cea de-a 99-a zi de când s-a mutat la Casa Albă. NRA, o organizație cu mai mult de 5 milioane de membri și poate cea mai influentă echipă de lobby din Washington, l-a susținut puternic pe Trump în campania electorală.

Scopul vizitei la NRA nu a fost clar – sincer cred că e pur și simplu un loc în care Trump se simte în siguranță și în care încă mai speră să primească aplauze orice ar spune. Și Trump s-a întrecut în laude. A fost generos în a-i felicita pentru patriotism și realizări. Cum ar fi ce? Cum ar fi lobby-ul eficient împotriva oricărei legi care să împiedice un psihopat – sau terorist, criminal, adolescent frustrat etc – să poată  cumpăra neîngrădit o armă cu care să-și omoare vecinul, colegii de clasă, polițistul care l-a trimis la pârnaie sau fosta nevastă? Sau poate pentru activitatea lor educativă de îmbunătățire a abilităților de mânuire a unei arme de foc? Sau cursurile de securitate care te învață cum să amâni cât mai mult posibil clipa în care copilul tău adolescent va reuși să pună mâna pe pușca ta de colecție? Activitățile caritabile de susținere în justiție a persoanelor care au împușcat pe cineva, sponsorizarea diverselor asociații de cetățeni care-și doresc să tragă cu pușca dar nu au bani să-și plătească poligonul și cartușele, business-ul în asigurări de  viață, sănătate și accidente pentru utilizatorii de arme și, nu în ultimul rând, promoțiile la vinuri de colecție? Căci ce poate fi mai potrivit decăt un pahar de vin după ce ți-ai dezambalat noua pușcă semi-automantă cu lunetă?

Dar cea mai ireală parte a discursului a fost cea în care Trump a afirmat că NRA reprezintă o garanție împotriva organizațiilor criminale ale Americii. Într-o logică inversată, accesul neîngrădit la arme nu este în avantajul criminalilor, din contră, le oferă cetățenilor cinstiți posibilitatea să se apere și chiar să lupte, activ, pentru o societate mai sigură și mai dreaptă. Căci dacă ești contabil la Wall Mart evident că te descurci mai bine cu pistolul bunicului tău pe care nu l-ai atins vreodată decât traficantul de droguri din colțul străzii cu ultimul său model de AKM. Evident că și forțele de ordine se simt mult mai relaxate să știe că orice tip cu față dubioasă poate să-și scoată gun-ul mai repede decât permisul de conducere.

Într-o lume atât de protejată de drepturile conferite de al doilea amendament și de șansa de a se apăra singură este un mare semn de întrebare de ce numărul armelor de foc cumpărate anual continuă să crească fără oprire.

One thought on “2nd Amendment first

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s