Mass shooting

10704277_614798321964427_2359378062773551267_o
Geiger Museum, Gruyer, Elveția

“Little rocket man”, cum l-a numit marele diplomat și președinte american Donald Trump pe marele conducător comunist al Coreei de Nord, aruncă în aer grămezi de bani pe care nu și-i permite pentru a dezvolta o armă nucleară cu care, după caz, să țină SUA la respect sau să se răzbune distrugând, spre exemplu, San Francisco, cea mai apropiată metropolă americană. Cel puțin așa-și imaginează el. Cel mai probabil că  rachetele lui super-performante (conform propagandei oficiale de partid și de stat) s-ar făsâi pe rampa de lansare, s-ar prăbuși în ocean mult înainte de țărmul american sau ar fi doborîte de antiaeriana sud-coreeană, cea japoneză sau de j’de miile de portavioane, nave de luptă, bombardiere, sisteme de sateliți, plase pescărești, prăștii sau ce dracu a mai pregătit armata americană pentru nord-coreeni.

 

În loc să irosească aiurea ultimii bani de orez ai poporului, marele conducător comunist ar putea să găsească un cetățean american disponibil, care-și plătește la zi cotizația la National Rifle Association, care e suficient de furios pe lume, dus cu pluta și dornic să moară eroic și pur și simplu să-l finanțeze pentru construcția unei rachete nucleare în scopuri de autoapărare. Direct pe pământ american. Cetățeanul respectiv ar fi protejat în drepturile lui inalienabile de al doilea amendament al constituției americane, de influenta organizație mai sus amintită și de covârșitoarea majoritate a politicienilor republicani (și nu numai) în frunte cu marele președinte Donald Trump. Ar trebui, în cel mai rău caz, să arate ici și colo permisul de conducere, care ține cu succes loc de cazier judiciar, investigație psihologică, foaie de ieșire din spitalul de nebuni și certificat de bună purtare la ieșirea din pârnaie. Dar ar fi foarte posibil ca nimeni de la magazinul local de plutoniu radioactiv, de la poliție, FBI, CIA sau babele din vecini să nu-l deranjeze cu vreo întrebare incomodă care să-i știrbească omului dreptul de a-și apăra gospodăria cum poate mai bine.

În fine, poate exagerez un pic cu ăla micu’, care a moștenit pasiunea pentru rachete de la tac’su, dar ați înțeles ce vreau să zic. Până la urmă, dacă un idiot cumpără 47 de arme automate și tone de muniție și se cară cu ele într-o cameră de hotel din care omoară 57 de oameni nevinovați și rănește alți 500 fără ca cineva să bage de seamă, atunci orice se poate întâmpla oricând pe tărâmul făgăduinței.

Orice om normal la cap ar trebui să realizeze că riscul de a muri într-un mod violent – el sau cineva din familia lui – crește semnificativ în momentul în care achiziționează o armă de foc. Statisticile americane sunt mai mult decît clare în această privință. Personal nu cunosc mulți posesori de arme pentru că, slavă Domnului, în Romănia există un control destul de bun, dar am întâlnit chiar și așa destule povești tragice.

După oribilul eveniment de la Las Vegas – al câtelea oare în SUA? – președintele Donald Trump a declarat că nu vrea să discute chestiunea controlului asupra armelor înainte ca toate detaliile masacrului să fie clarificate. Oare ce e neclar în toată povestea asta? Ca de obicei, probabil că următorul mass shooting se va întâmpla înainte ca aceste detalii să fie clarificate. Doar n-o să le iei cretinilor jucăriile lor automate de asalt. Cel puțin nu câtă vreme cretinii respectivi votează cu tine.

One thought on “Mass shooting

Leave a comment