Un hacker dracu ştie de unde s-a gândit el ce s-a gândit şi din toate firmele, organizaţiile, serverele şi laptopurile lumii ăsteia, din tot world wide web-ul care-i la fel de lat pe cât e de lung, s-a decis să atace tocmai calculatoarele unui spital din România. Le-a încărcat ălora un soft pirat, le-a blocat sistemele şi le-a cerut o recompensă ca să pună totul la loc. Ransomware, aşa se cheamă chestia asta în lumea celor care se pricep. Mi-am dat chiar şi eu cu părerea despre acest fenomen foarte la modă în Raţele şi vânătorii, dar acolo vorbeam în principal despre americani.
În mod ciudat, ştirea asta mi-a provocat o stare de bine. Credeam, până mai ieri, că mizerabilii care fac asta şi care-ar trebui să înfunde puşcăria (şi) pentru tentativă de omor, au măcar un nivel relativ ridicat de inteligenţă sau nişte abilităţi semnificativ superioare celor de pe partea cealaltă a baricadei. Dar un hacker care atacă un spital românesc ne trimite mesajul reconfortant că până şi tagma ăstora se duce dracului.
Să o luăm uşor, pe fapte. Ce s-a întâmplat după atac? Spitalul de stat evident că n-a plătit nimic. Încerc să nu mă gândesc acum la posibilitatea că cei de la spital ar fi decis oricum să nu plătească, indiferent de gravitatea blocajului. Dar n-a fost nevoie să se ajungă la chestii atât de complicate. Spitalul n-a plătit pentru că a hotărât să le dea dracului de calculatoare şi să revină la vechile lor registre din hârtie. Dincolo de posibila tragedie personală a câtorva doamne de prin birourile spitalului care au fost nevoite să joace solitaire pe telefoanele mobile, e posibil ca nimeni altcineva să nu fi observat schimbarea, asta presupunând că nu s-a produs o ameliorare reală a eficienţei administrative a spitalului.
În altă lume s-ar fi produs tragedii. S-ar fi oprit ventilatoare, sisteme de menţinere şi monitorizare a vieţii, alte chestii vitale de infrastructură. La noi, marile softuri plătite cu bani grei de statul român erau oricum inactive, ineficiente sau, prea adesea, complet inutile. Chestie care ajută în cazul atacurilor, căci statul român ar putea considera recompensa neplătită ca pe o mică recuperare din banii cheltuiţi aiurea cu firmele abonate la contracte cu statul, sub atenta monitorizare şi oblăduire a STS-ului, gardianul neobosit al naţionalismului clientelar.
De-aia zic, idiotului care a sperat să scoată bani dintr-un spital de stat nici prin cap nu i-a trecut că singura lui şansă era ca angajaţii să facă o chetă ca să le ţină serverele blocate şi să scape temporar de minunatele softuri ale patriei. Cred că toţi am fi curioşi să-l cunoaştem pe acest Dorel, păcat că cel mai probabil nu o să avem niciodată această şansă câtă vreme SRI-ul e prea plin de sub-Dorei.
Nu mă pot hotărî între Kafka și Caragiale, acum, că știu că pacienți n-au avut nici o treabă cu povestea asta.
LikeLiked by 2 people
Doar ca sa mai complic si eu un pic lucrurile as baga si ceva mai de actualitate intre Kafka si Caragiale: Las Fierbinti. 🙂
LikeLike
😀😀
LikeLike
Acum două săptămâni am păţit la fel la muncă. Nu, nu lucrez la stat şi nici nu e o instituţie de nivelul şi importanţa unui spital. Adică, nu ştiu cum şi de unde a pornit, dar a atacat 4 calculatoare care erau în reţea. Absolut toate fişiereleau primit extensia “.ddsg” şi au devenit inutile, nu mai piteau fi deschise. Şi nu-s deloc puţine şi nici nu puteam trece la dosarul cu şină pentru a salva situaţia. Cerea 900 de euro. Nu ştiu acum dacă ei ştiu pe cine piratează şi cer în funcţie de asta.
A venit un băiat priceput care a zis: cam prostuţ heckăraşul, n-a criptat cu cheia potrivită, pot sparge codul lui. Şi aşa a făcut, a recuperat tot.
Acum, revenind, da, e trist că un spital de stat încă se poate lipsi fără probleme de softuri. Asta spune multe şi dezvăluie şi mai multe. Dar, pe de altă parte, aşa cum ai spus, faptul “treaba merge şi aşa” şi nu s-a oprit activitatea lor… na, nu ştiu ce să mai zic.
LikeLiked by 1 person
900 de euro!?!? Nu m-ar mira ca in curand baietii de la KGB sa-i livreze pe tava SRI-ului pe papagalii astia care strica piata, dincolo de faptul ca stirbesc reputatia meseriei. 🙂
LikeLiked by 1 person
Abia acum pricep adevăratul sens al cuvintelor spuse de secretara notarului, la care m-am dus să-mi facă o copie după contractul de vânzare-cumpărare al casei, atunci când a bătut cu dosul palmei într-un catastif gros: Astea-s sfinte!
😉 😀
LikeLiked by 1 person
Adevarul e ca daca m-am inselat si ala nu-i asa de prost cum cred eu s-ar putea sa ma trezesc ca-mi face o surpriza si-mi sterge tot ce-am scris eu pe-aici vreo patru ani. Si duse-ar fi, ca n-am nimic pe hartie…
LikeLiked by 1 person
😀
LikeLike