
Vaud este singurul canton al Elveţiei romande unde, în plină pandemie, prostituatele încă pot practica neîngrădite cea mai veche meserie din lume. De fapt, în spiritul corectitudinii politice şi ca să nu intru în bucluc de la prima frază, o să mă corectez spunând că este vorba, evident, despre profesioniştii sexului, termen care elimină orice urmă de ironie sau discriminare, căci îi include şi pe ei, câţi or fi. Iar când zic neîngrădite evident că nu mă refer la limitarea de bunăvoie a câtorva grade de libertate prin folosirea diverselor accesorii, fie ele metalice sau din piele, cu pene sau cu blăniţă, roz sau negre, etc. Neîngrădite înseamnă că orice se poate, evident dacă permite bugetul.
După acest relativ lung disclaimer, să revenim la ştirea apărută ieri într-un binecunoscut ziar naţional şi care toarnă, evident, gaz pe foc pentru că, de exemplu, instituţiile de cultură, barurile, discotecile, cred că şi restaurantele, sunt închise de câteva săptămâni. Reprezentanţii asociaţiilor din turism au protestat faţă de dubla măsură, acuzând faptul că autorităţile închid ochii, lucru probabil doar parţial adevărat pentru că sunt convins că mulţi preferă să rămână cu ochii deschişi în astfel de momente. În sprijinul hotărârii cantonale este menţionată colaborarea strânsă cu asociaţia de profil Florile trotuarului, care ajută la implementarea unor politici de prevenţie (rămase, din păcate, nespecificate, chiar eram curios). Cert este că nimeni nu-şi permite ca întreaga industrie a sexului să intre în clandestinitate, de unde odată băgată e greu s-o mai scoţi.
Articolul de presă menţionează, hilar aş zice, că prostituţia – pardon, activitatea de prestări servicii sexuale – este efectuată fără ca lucrătorii şi clienţii să poarte măşti (sau, de multe ori, orice altceva) şi fără să păstreze distanţa recomandată de autorităţile cantonale. Năstruşnică idee, ce să zic, mi-a adus aminte de zicala aia de la noi care spune că nu poţi să fii şi cu… în fine, ştim noi… şi cu sufletu-n rai. Dar explicaţia, fără a intra în complicaţii duhovniceşti, e simplă: pur şi simplu n-au de-ales, e singura şansă de a rămâne în legalitate căci, dacă s-ar păstra distanţa, prestaţia ar deveni brusc una mai mult artistică, ceea ce ar intra la altă categorie, direct sub incidenţa regulamentului care interzice activitatea teatrelor sau a altor acte de cultură. E clar, deci, că nu este decît o singură cale către un final fericit.
Ce faină era pe la începuturi corectitudinea politică! Acum… nu ştiu ce să mai zic. Nu ştiu ce mi-e permis să zic😃
LikeLiked by 1 person
La mine lucrurile functioneaza in felul urmator: zic ce cred eu ca e corect, dupa propriile mele definitii. Si glumesc adesea pe tema corectitudinii politice dusa la absurd. Oricum, cei care se ascund in spatele ei doar ca sa-si justifice muntele de ipocrizie nu ma intereseaza. La fel si cei din tabara opusa, care se vor eliberati doar ca sa-si permita sa zica, fara vreo limita, orice rahat le trece prin minte.
LikeLiked by 1 person
Excelent, Adrian! Am râs pe înfundate, gustând fiecare poantă strecurată, șmecherește, printre fraze, brava! 🙂
LikeLiked by 2 people
O chestie care-mi lipseste aici, poantele alea un pic la limita, unde toata lumea stie despre ce vorbim dar nu ne ducem complet la vale 🙂 Probabil ca exista si pe-aici, doar ca nu pot sa particip pentru ca nu sunt la nivelul ala cu limba. Cu vorbitul, adica, ca sa fie clar 🙂
LikeLiked by 1 person
😉
LikeLike
Mi-a placut treaba aia cu intrarea in clandestinitate. In RO n-avem asemenea chinuieli, cum s-ar zice suntem mai aproape de … salvare! 😉
LikeLiked by 1 person
As zice, asa ca un observator :), ca industria e mult mai dezvoltata in RO, desi complet in ilegalitate. Dealtfel e, probabil, principalul furnizor de “mana de lucru” in Elvetia.
LikeLike
Excelent! Bravo, bravo!
Nici nu mai ştim cum s-o dăm, că tot rău pică. Sau cade. Sau intră. Mă rog, una din ele 😀
LikeLiked by 1 person
Da, un subiect foarte sensibil, chiar dincolo de dubla masura de care se plang unii. Si trebuie sa fiu foarte atent, lumea emigratiei romanesti aici e relativ mica, toti cu meserii diverse, unele dintre cele mai vechi :), altele mai noi. Ar fi pacat sa deranjez pe cineva, desi n-am avut niciodata in intentie.
LikeLiked by 1 person
”Florile trotuarului” 🙂 erau pe niște străduțe din Geneva, spre mirarea noastră. Liberté. Ma amuzat articolul.😷
LikeLiked by 1 person
Probabil un loc in care poti merge ca sa vorbesti in romaneste cu cineva. Desi, sincer, nu se duce nimeni acolo ca sa vorbeasca. Presupun. 🙂
LikeLike
🤣 păi, ce să vorbim cu ele, noi care aveam probleme de rezolvat, nu să vb. cu prostituatele!!!😎
LikeLiked by 1 person
Nu ziceam de voi. Ziceam de aia nevorbiti 🙂
LikeLike
Radio Erevan: Se poate face dragoste între București și Erevan? Da, dacă obiectul depășește distanța.
LikeLiked by 1 person
Exact! Intotdeauna m-am intrebat daca bancurile cu radio Erevan au fost toate inventate in comunism sau inca mai apar si-n ziua de azi. Dar revenind la distanta Bucuresti-Erevan, in cazul de fata autoritatile au cerinte mai reduse, doar 2 m. Plus cat mai e nevoie pentru… 🙂
LikeLiked by 1 person
Bancul e de pe vremea ailaltă.
LikeLiked by 1 person