Există o metodă extrem de simplă şi foarte spectaculoasă de a verifica provenienţa unei anume fotografii şi data la care a fost publicată online pentru prima dată, pont pe care l-am învăţat dintr-o emisiune a postului francez TF1. Am verificat aseară procedeul şi îl împărtăşesc cu voi.
- Să zicem că cineva share-uieşte o fotografie (pe FB, WhatsApp, etc) a cărei provenienţă vă ridică ceva semne de întrebare, cum ar fi, de exemplu, fotografia de mai jos, ce pare să fi fost publicată ieri pe site-ul A1.
2. Copiaţi fotografia respectivă ori salvaţi-o în telefon sau în laptop.
3. Mergeţi pe site-ul http://www.tineye.com şi încărcaţi (adică uploadaţi, pentru cititorii mei mai tineri) poza cu pricina pe site-ul lor; e super simplu. Aplicaţia caută poza pe net şi în mai puţin de 1 secundă vine rezultatul: imaginea a apărut pentru prima dată pe 13 octombrie 2018, pe site-ul protv.md. Deci nu e din weekendul ăsta şi nici de la A1…
Prima reacţie, care mi-a venit, evident, foarte firesc, a fost să zic: Ruşinicăăă, A1!!! Dar apoi am zis, totuşi, să verific. Ei bine, imaginea nu este de pe site-ul antenei, la adresa respectivă este o altă ştire, similară. Bezna minţii, a ajuns A1 să fie folosită abuziv drept vehicul de propagandă!
Fake news-ul de mai sus a fost share-uit pe fb de un antivaccinist, anticovidist (care va să zică că nu se există) şi antiueist, care este în acelaşi timp proveganist, proputinist, proanonymuist şi proierbist. Dac-aveţi aşa ceva printre contacte şi vreţi să verificaţi metoda de mai sus, ăla-i locul, nu daţi greş. Altfel, puteţi oricând verifica pe poza de mai sus. Succes la devoalat propaganda!
Foarte tare, l-am pus pe ecranul de pornire. Făceam acum vreun an faza cu google images, nu mai știu denumirea exactă, care îți arăta peste tot unde apare imaginea, deduceai tu prima folosire. Dar, nu știu de ce, la un moment dat n-a mai mers și-am renunțat și uitat. Merci 🙂
LikeLiked by 1 person
Si mie mi s-a parut simplu si util. Se poate folosi, daca ai poze online, si ca sa vezi daca te pirateaza cineva.
LikeLiked by 1 person
Foarte util şi uşor de folosit, mulţumesc!
Celor pentru care virusul e o simplă răceală sau nu există deloc, le poţi arăta şi buletinul şi tot nu te vor crede că te numeşti cum spui sau că ai vârsta pe care o spui. Deci ce să mai verifice când practic poza asta e tot ce aşteptau. Ştii ce vor spune? Că siteul ăla e plătit să spună că poza nu-i de acum.
LikeLiked by 1 person
Asa e, din pacate, stiinta si bunul simt sunt inlocuite de ideologie. A devenit o chestie de credinta, “eu cred ca nu exista niciun covid”… Ce ma sperie e faptul ca de obicei este nevoie de foarte multa suferinta ca sa exorcizezi ideile astea cretine.
LikeLiked by 1 person
Subscriu si eu la ce-a zis Potecuta 🙂 Cine vrea sa imprastie fake news, o sa gaseasca tot felul de motive de-a spune ca poza-i facuta alaltaieri pe plaja dein Mamaia 🙂
LikeLiked by 1 person
Corect, ai dreptate, o sa argumenteze ca asa era in realitate, nu i-a mers telefonul, a luat ceva similar de pe net etc… Ca le cautam noi nod in papura si ne luam de prostii. Important e sa stie ca nu-i chiar asa de usor sa prosteasca lumea. Nu le pasa, dar poate conteaza, un pic, acolo…
LikeLiked by 1 person