Există o metodă extrem de simplă şi foarte spectaculoasă de a verifica provenienţa unei anume fotografii şi data la care a fost publicată online pentru prima dată, pont pe care l-am învăţat dintr-o emisiune a postului francez TF1. Am verificat aseară procedeul şi îl împărtăşesc cu voi.

  1. Să zicem că cineva share-uieşte o fotografie (pe FB, WhatsApp, etc) a cărei provenienţă vă ridică ceva semne de întrebare, cum ar fi, de exemplu, fotografia de mai jos, ce pare să fi fost publicată ieri pe site-ul A1.49CD58A0-C613-4999-90B6-CB2E36DFAE35

2. Copiaţi fotografia respectivă ori salvaţi-o în telefon sau în laptop.

3. Mergeţi pe site-ul http://www.tineye.com şi încărcaţi (adică uploadaţi, pentru cititorii mei mai tineri) poza cu pricina pe site-ul lor; e super simplu. Aplicaţia caută poza pe net şi în mai puţin de 1 secundă vine rezultatul: imaginea a apărut pentru prima dată pe 13 octombrie 2018, pe site-ul protv.md. Deci nu e din weekendul ăsta şi nici de la A1…

9295638C-1648-4BEB-B2C1-C1C70DE01296

 

Prima reacţie, care mi-a venit, evident, foarte firesc, a fost să zic: Ruşinicăăă, A1!!! Dar apoi am zis, totuşi, să verific. Ei bine, imaginea nu este de pe site-ul antenei, la adresa respectivă este o altă ştire, similară. Bezna minţii, a ajuns A1 să fie folosită abuziv drept vehicul de propagandă!

Fake news-ul de mai sus a fost share-uit pe fb de un antivaccinist, anticovidist (care va să zică că nu se există) şi antiueist, care este în acelaşi timp proveganist, proputinist, proanonymuist şi proierbist. Dac-aveţi aşa ceva printre contacte şi vreţi să verificaţi metoda de mai sus, ăla-i locul, nu daţi greş. Altfel, puteţi oricând verifica pe poza de mai sus. Succes la devoalat propaganda!