Cum descoperi fake news-urile

dd507275-872d-4396-8024-dd8ab0537430 (2)
De pe Zidul Berlinului

Un filmuleţ care circulă pe whatsapp (deh, viral, altfel cum?) ne arată femei şi bărbaţi albi care îngenunchează şi pupă bocancii unor negri, toţi îmbrăcaţi în aceleaşi combinezoane negre, toţi purtând acelaşi tip de bocanci militari, toţi aliniaţi în ceea ce pare un stand mărginit de panouri cu imagini şi mesaje religioase. Evident că scopul este de a sugera absurditatea la care s-a ajuns cu protestele antirasiste din America.

Primul lucru pe care l-am observat a fost că filmul avea, în colţul din dreapta jos, un mesaj cu litere chirilice, sigla unui post tv rusesc. Poate că unii n-au observat-o sau poate au văzut-o, dar au încredere în celebra imparţialitate tradiţională a mediilor de informare ruseşti. Dar să trecem mai departe. M-au intrigat panourile cu mesaje religioase creştine şi iudaice, apoi un 666 mare deasupra unei icoane a lui Isus şi, deasupra întregii adunări, un mare poster cu o adresă de internet (www. isupa.com) care pare a fi un portal religios. Banner-ul nu se vede decât o fracţiune de secundă, a trebuit să opresc filmul şi să derulez cadru cu cadru ca să obţin detaliile. Ciudat, nici urmă de I can’t breathe, laitmotivul protestelor. Aşa că m-am mutat pe youtube şi am dat un search după “white people kissing the boots of black men”.

Şi surprizăăă… filmuleţul este celebru pe youtube! Apare în nenumărate postări ale ultimelor săptămâni, acompaniat de mesaje rasiste furibunde (pe care youtube pare să nu le vadă). Şi totuşi, dac-a fost filmat după moartea lui George Floyd, de ce apare postat, de multe ori, şi acum patru luni? Sau acum doi ani?

E simplu! Filmul e vechi, probabil de la cine ştie ce adunare de sectanţi, şi n-are nicio legătură cu ultimele evenimente. Dar se pretează perfect să inflameze atmosfera, la americani şi chiar şi la noi, la români. Propaganda rusească foloseşte drept strategie politică o veche zicală americană: “Când îţi vezi duşmanul în pericol să se înece aruncă-i nefericitului o nicovală!” (în original, evident, nefericitul era motherfucker, dar m-am gândit să fac o traducere politically correct). Ca şi în 2016, se pare că ruşii îl vor preşedinte pe Donald Trump, căci mai bine de-atât, pentru ei, nu se poate. De orice îl poţi acuza pe Putin, dar nu că-i tâmpit.

7 thoughts on “Cum descoperi fake news-urile

    1. Pana la urma e problema americanilor pe cine aleg. De-o fi bine sau nu, ei vor fi principalii “beneficiari”. Cu nemtii si rusii, ce sa zic, e relatie complicata. Si sunt si mult mai aproape unii de altii.

      Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s