Oameni şi oameni

Domnul Didier Pittet este profesor universitar, imunolog, epidemiolog şi infecţiolog – presupunând că astea sunt traducerile corecte în română ale specializărilor sale. Domnul doctor lucrează la Spitalul Universitar din Geneva şi, de când cu coronavirusul, a devenit, involuntar, erou şi celebru. Fiind în fiecare zi în prima linie a luptei împotriva pandemiei, binevoieşte să-şi facă timp, în multe seri, pentru a da interviuri pe posturile tv romande în care explică, face educaţie, dă sfaturi, luptă împotriva informaţiilor false din mass-media. M-am obişnuit deja, în ultimele săptămâni, cu zâmbetul său degajat, care inspiră încredere, şi cu figura sa de om serios dar totodată bonom, de aerul său permanent un pic obosit, ştim toţi de ce.

Dar ceea ce nu ştiam şi am aflat datorită ziariştilor elveţieni este că domnul Pittet este inventatorul celei mai simple formule hidro-alcoolice pentru dezinfectare – cea după care alergăm noi astăzi din farmacie în farmacie, cea pe care o diluau nemernicii de pe la noi şi-o vindeau apoi spitalelor. În loc să devină multi miliardar din vânzarea profitabilă a invenţiei sale – ceea ce fac 99% dintre actorii industriei farmaceutice – a decis să doneze brevetul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, pentru ca formula salvatoare de vieţi să poată fi popularizată şi fabricată local şi ieftin oriunde în lume. În locul miliardelor, domnul Pittet a primit un titlu onorific de comandor al Ordinului Imperiului Britanic şi ceva muncă suplimentară din partea OMS, unde coordonează un program global. Îşi asumă totul cu modestie, trece cu delicateţe peste subiectul brevetului, revenind mereu asupra importanţei solidarităţii internaţionale în lupta împotriva pandemiei.

Îmi propusesem să scriu despre domnul profesor Pittet chiar înainte să pice, ca o bombă, breaking news-ul zilei. Donald Trump, cel mai inteligent şi mai puternic om din lume – evident după propriul său clasament – a decis ca SUA să retragă finanţarea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în mijlocul unei pandemii care ucide mii de oameni în fiecare zi şi chiar în timp ce virusul se extinde în statele sărace, pentru care suportul OMS este esenţial. Motivul: Donald Trump e nemulţumit de felul în care OMS coordonează criza mondială şi de aparenta bunăvoinţă pe care o arată chinezilor, deşi administraţia americană a ignorat până de curând, arogant şi semidoct, toate avertizările OMS sau datele puse la dispoziţie nu numai de China şi de statele europene care au fost lovite timpuriu de epidemie, dar chiar şi de proprii specialişti. America are nevoie de leadership, administraţie eficientă, suport şi colaborare. Are nevoie de echipamente, de doctori şi de infirmiere. Dar ceea ce primeşte în schimb, în fiecare zi, e o dezgustătoare vânătoare de ţapi ispăşitori. Şi o imensă m*ie, fie că poartă mască, fie că nu.

Unul dintre motivele principale pentru care plătim atât de scump, de fiecare dată, preţul pandemiilor, războaielor şi crizelor economice este pentru că, în loc să căutăm şi să urmăm oameni buni, care ştiu şi care vor să ajute dezinteresat – atât de uşor de recunoscut pentru oricine nu trăieşte cu capu-n cur – alegem, mai mult sau mai puţin conştient, să urmăm nişte jeguri egoiste şi manipulatoare precum actualul preşedinte american. Asta costă vieţi. Multe vieţi.

Hai că s-a dus dracului complet postarea meu optimistă şi pozitivă… Scuze tuturor!

5 thoughts on “Oameni şi oameni

  1. Pai de ce doar astea? De ce sa ne oprim doar aici cand putem sa rezolvam mai multe probleme? Stat, justitie, scoala, spital, politie? Astea-s mai bune? Nu sunt, deci eu zic sa le demontam si pe-astea, ca n-are sens sa incercam sa le facem mai bune, nu vezi ca nu ne iese? Le dam dracului pe toate, dupa care tragem frumos blana peste intrarea in pestera si ne vedem, linistiti, de treaba. 🙂

   Like

   1. Probabil te doresti ironic…Nu esti!Cele enumerate de tine sunt la nivel de tara necesare! Cele pe care ti le-am enumerat eu sunt peste state se doresc imparțiale si nu sunt! Multe sunt conduse de functionari politici care nu au habar de domeniul pe care il conduc!
    In alta ordine de idei trebuie doar sa-mi spui ca deranjez!

    Like

   2. Scuze, nu deranjezi, dar proabil ca stii la fel de bine ca si mine ca avem pareri diferite. Am fost doar partial ironic, asa ca o sa fiu mai detaliat in ce vreau sa spun. Eu cred ca toate structurile astea au fost create din nevoie. Iar nevoia a aparut ca sa nu ne mai omoram unii pe altii pentru orice prostie si pentru orice dictator de doi lei cu idei de mare Napoleon. Pentru ca sa nu ia, de exemplu, americanii sau rusii sau chinezii ce vor ei si cand vor ei. Acum, o sa fiu de acord cu tine ca mecanismele de colaborare nu functioneaza perfect, de obicei pentru aia mari vor intotdeauna cum vor ei sau mai mult. Nu sunt, parerea mea, nici atat de rele sau nefolositoare precum zici tu. Dar solutia nu e sa-ti iei jucariile, tu ca stat, si sa te retragi, cum face Trump. Ideea e sa colaborezi si sa schimbi, sa imbunatatesti si mai ales sa fii onest. Sa te implici, mai ales ca americanii au si puterea de a schimba lucrurile. Inca odata, alternativa e haosul si conflictul, inapoi in epoci de mult apuse.

    Like

   3. Kosovo un razboi fara mandat UNO..
    Irak un razboi bazat pe o minciuna fara ca UNO sa fi gasit arme chimice, biologice….
    Pe cine intereseaza in cazul unui razboi UNO? Pe America si partenerii nu! Și asta fara Trump!
    Niciodata o astfel de organizatie avorton nu o sa functioneze! Nu are cum! Natiunile sunt diferite ca putere, mentalitate, interese….

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s