Mâncărimi periculoase

-Nimic pe lumea asta nu-ţi dă o mâncărime mai mare decât recomandarea de a evita să-ţi atingi nasul, gura sau ochii.

-Ar trebui să existe o lege a lui Murphy pentru chestia asta.

-Cea mai mare fabrică europeană de respiratoare artificiale este în Elveţia. Oamenii şi-au mărit producţia la maxim, pentru a încerca să acopere cererea care a explodat în ultimele săptămâni, în primul rând din Italia, unde sute de oameni mor în fiecare zi pentru că nu pot respira şi nu există resurse pentru a fi ajutaţi. Doar că producţia e încetinită semnificativ pentru că România blochează exportul unor componente indispensabile. Bună treabă, e cam ca în bancul cu ciobanul care-a rămas fără slănină dar stă liniştit pentru că ceapa e încă la el în desagă.

– Se pare că obtuzitatea asta egoistă – pornită din interdicţiile de export instaurate de guvernele Germaniei, Franţei şi Poloniei – a fost extinsă la nivelul UE cu scopul de a bloca exporturile de echipamente de protecţie (plus multe alte produse care n-au nimic de-a face cu măştile de protecţie, dovada unei incompetenţe îngrijorătoare), deşi capacităţile lor de producţie, în multe cazuri, sunt semnificativ mai mari decât nevoile interne. În plus, produse semifabricate care nu mai pot fi exportate din UE blochează producţia unor fabrici din afara UE (Elveţia, de exemplu)  care sunt vitale pentru sistemele de sănătate din statele UE. Încearcă să explici complexitatea  supply chain-urilor globale unui politruc populist care n-a făcut nimic ca să se pregătească înainte de criză, nu pricepe nimic din ce se întâmplă astăzi dar e plin de idei personale, care mai de care mai nocive.

-Ceea ce se va întâmpla în cazul de mai sus este că statul elveţian va rechiziţiona, probabil,  producţia redusă a fabricii iar ţările UE nu vor mai primi nimic din echipamentele atât de necesare.

-La sfîrşitul lui Ianuarie un deştept sarcastic, genul de care-i plină lumea, deplângea în “Republica” starea de tembelism planetar în care s-a ajuns, după ce 11 milioane de oameni fuseseră izolaţi în Wuhan după numai 81 de decese provocate de coronavirus. Deşi lucrurile s-au mai schimbat între timp, chiar şi azi o să găseşti nenumăraţi oameni îngrijoraţi mai mult de starea economiei decât de cea sanitară, în faţa măsurilor dure de limitare a propagării epidemiei. Au ei impresia că dacă situaţia scapă de sub control şi panica se generalizează, cum s-a întâmplat deja în Wuhan, în nordul Italiei şi în Iran şi e pe cale să se întâmple în Madrid, Ticino, Alsacia şi multe alte locuri de pe glob, economia o să continue netulburată să-şi vadă de treabă.

-Situaţia pare să fie mult mai bună în Turcia, cu doar doi morţi şi 190 de infectaţi. Un coleg tuc mi-a explicat şi de ce. Oamenii nu pot să moară de capul lor de coronavirus, numai Erdogan decide cine şi de ce moare. Cam la fel pare să fie situaţia şi în Rusia. Numai în vremuri de-astea de criză îţi dai seama ce mare avantaj e să ai în fruntea ţării un om puternic.

-Mare uşurare pentru elveţieni: un mare epidemiolog confirmă că virusul covid nu se transmite prin cheese fondue,  varianta elveţiană a micilor româneşti. Va trebui să te pupi cu gazda care te-a invitat la cină ca să-l iei.

-Evident că autorităţile federale elveţiene au publicat liste cu recomandări pentru alimentele pe care trebuie să le cumperi ca să rezişti acasă în timpul crizei. Deja a doua zi de stat în casă şi am terminat provizia de ciocolată care ar fi trebuit să ţină o săptămână. Încă ne protejează împotriva unei potenţiale foamete, doar că nu de pe raftul din debara ci de pe cur, unde probabil că s-a depus confortabil.

One thought on “Mâncărimi periculoase

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s