O scurtă rătăcire prin bezna minţii

be941177-7dec-48ed-be86-695557494702
The Wall on Berlin Wall

Un elveţian romand oarecare, mutat cu treabă într-un canton de limbă germană, şi-a dorit o carte de poezii de Hafez, celebru poet iranian care a trăit în secolul al XIV-lea. A găsit-o, tradusă în franceză, într-o librărie din oraşul lui de baştină, dar pentru că nu s-a putut duce personal după ea şi-a rugat tatăl s-o ridice direct din librărie. Şi i-a virat contravaloarea cărţii în cont, vreo 40 de franci, împreună cu comentariul “Livre. Iran. Merci!”. Dar mesajul, mai precis cuvântul proscris, a fost detectat de filtrele băncii elveţiene iar transferul blocat eficient, de teama represaliilor americane asupra a tot ce ar putea avea vreo legătură cu Iranul.

Nici nu ştiu ce să consider mai de bezna minţii. Faptul că o bancă elveţiană blochează un transfer între conturile elveţiene ale unor cetăţeni elveţieni pentru un cuvânt, oricare ar fi acela? Sau teama maladivă a bancherilor că sunt permanent supravegheaţi şi ar putea fi sancţionaţi, care spune multe despre imaginea mai nouă a administraţiei americane în lume, de iraţionalitate discreţionară gata să împartă fără discernământ sancţiuni în stânga şi-n dreapta?

Până la urmă omul şi-a plătit cartea, înlocuind mesajul originar cu “Livre d’un pays tabou”, ironie care a lăsat indiferent serverul  de cenzură al băncii.

 

“Fear is the cheapest room in the house. I would like to see you living in better conditions.” – Hafez

9 thoughts on “O scurtă rătăcire prin bezna minţii

  1. Deci zidul e in picioare, iar Firewall-ul nu a fost penetrat de un cuvant cheie (cu toate ca o expresie cu acelasi inteles a trecut nedetectata). Poate ca lingvistii ar trebui sa conlucreze mai mult cu “aitiștii” (ba nu: vice-versa).

    Liked by 2 people

    1. Aoleu, iti dai seama ce nebunie ar iesi. Aitistii incercand sa transpuna in cod imaginatia literara a unui om de litere… In schimb cred ca cenzorii lui Ceasca, de pe vremea comunistilor, ar fi mult mai eficienti… Deh, scoala, experienta etc… Pacat, cred ca intre timp or fi iesit toti la pensie. 🙂

      Liked by 1 person

      1. Asa cred si eu, dar nu asa cred multi dintre chinezi (sau chiar dintre romani) care ar tranzactiona un pic din libertatea excedentara contra unui salam cu soia, a unei sticle de ulei, a unei galeti din plastic…

        Liked by 1 person

    1. Coreeect! Numai ce au descoperit ca au vandut vreo cateva zeci de ani niste masini de codat care decodau un pic pentru CIA (si altii)… In fine, o fac, totusi, cu o oarecare eleganta si suficient discernamant. Si de multe ori chiar n-au de-ales, cum e si cazul din postul meu…

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s