Aleksandar Hemon – Proiectul Lazarus. O parabolă despre emigraţie, sentimentul înstrăinării, rasism şi singurătate, construită superb din poveşti şi imagini basculând între trecut şi prezent, război şi pace, strălucirea falsă a Americii şi viaţa ce se recompune printre sau peste cicatricile Sarajevo-ului sau prin satele goale de tineri şi de suflet ale Moldovei de dincolo de Prut. Romanul a fost finalist pentru National Book Award in 2008.
Ernest Hemingway – A avea sau a nu avea. Mi-am propus să iau la rând toate cărţile lui Hemingway şi să citesc ce n-am apucat încă, poate chiar să recitesc vreo câteva cu mintea mea de-acum. “A avea sau a nu avea” este încă o mică bijuterie scrisă de marele scriitor american. Incredibil ce personaje, ce lume, ce profunzime ţi se dezvăluie din spatele unor dialoguri aparent laconice, adeseori banale dar mereu încărcate de substanţă.
Muriel Barbery – Eleganta ariciului. Cartea asta este în principal o plăcere intelectuală, căci te lasă să descoperi, prin erudiţie, simplitate şi umor, frumuseţea filozofiei. Altfel, personajul principal mi-a fost antipatic la început. Umila portareasă a unei clădiri exclusiviste din centrul Parisului este, în secret, o autodidactă rafinată şi o cititoare avidă. Ceea ce nu o împiedică, din păcate – probabil că în ciuda intenţiilor autoarei romanului – să aibă prejudecăţi, frustrări şi complexe de portareasă needucată şi, din când în când, să fie la fel de snoabă – doar că din altă direcţie – ca şi bogaţii şi limitaţii proprietari ai stabilimentului în care lucrează. În fine, s-a mai relaxat pe final, suficient cât să facă să-mi placă, până la urmă, romanul.
Philip Roth – Indignation. Un roman captivant de la unul dintre scriitorii mei favoriţi, despre complotul conformismului şi mediocrităţii împotriva caracterului integru şi spiritului independent. Deşi acţiunea se petrece în anii 50, în America din timpul războiului din Koreea, romanul îl simţi ca fiind foarte actual (a fost, dealtfel, scris în 2008).