Poveşti ucrainene

IMG_2597N-am mai scris despre Trump de aproape un an, deşi omul este un izvor nesecat de subiecte. Acuma, ce să zic, sunt conştient că m-am apucat de povestea asta taman când a picat Viorica Vasilica, ceea ce e complet inoportun… Dar ultimul lui giumbuşluc e păcat să rămână necomentat, iar pe termen lung asta s-ar putea să ne afecteze mai mult decât guvernarea Dăncilă. Sau Orban.

Cum toate sondajele de opinie îl dădeau învingător detaşat în viitoarele alegeri prezidenţiale pe Joe Biden, fostul vicepreşedinte de pe vremea lui Obama şi candidatul democrat cel mai bine plasat, Trump s-a gândit să repete strategia din precedenta campanie electorală, când a negociat cu ruşii pentru a obţine mizerii despre contracandidata sa de atunci, Hillary Clinton, plus suportul trolilor controlaţi de Moscova care publicau propagandă şi dezinformare pe reţelele sociale. Data trecută a scăpat nepedepsit, aşa că Trump a fost convins că o să meargă şi tura asta. L-a şantajat pe noul preşedinte ucrainean pentru a obţine – în schimbul unui ajutor militar aprobat de congresul american dar pe care Trump îl blocase – informaţii compromiţătoare despre afacerile ucrainene ale fiului lui Joe Biden. Ulterior Trump avea să-şi trimită avocatul personal, pe Rudy Giuliani, să discute “detaliile” cu reprezentanţi ai ucrainenilor. Suporterii lui Trump vor afirma că ajutorul militar n-a fost condiţionat de investigarea contracandidatului său. Nicio surpriză, e clar că, după atâta vreme şi atâtea mizerii, nimic nu o să mai convingă un suporter al lui Trump că idolul lui este un idiot narcisist lipsit de cele mai elementare valori morale şi cu idei puţine, dar fixe. N-a fost sancţionat după “colaborarea” electorală cu ruşii şi obstrucţionarea justiţiei, a scăpat după ce o lume întreagă a văzut copiii emigranţilor separaţi de părinţi şi ţinuţi în cuşti metalice, a scăpat după ce a ratat, practic, fiecare iniţiativă de politică externă iar politica sa economică se va solda, curând, cu o recesiune globală. Evident că nimeni nu-l întreabă de ce nu a făcut nimic în materie de infrastructură, sănătate, educaţie sau protecţie socială.

Procesul de suspendare demarat de democraţi este, însă, o armă cu două tăişuri. În primul rând pentru că nu vor reuşi să-l suspende pentru că nu au majoritatea necesară în congres. În al doilea rând, vor trebui să-i convingă pe americani că procesul acesta de impeachment este o aplicare a legii şi nu o răzbunare politică sau un calcul electoral. Va fi greu, mai ales că diviziunea dintre cele două tabere se va adânci. Şi, în al treilea rând, vor trebui să rezolve problema acuzaţiilor lui Trump la adresa familiei Biden. Sunt curios cum vor putea contracara o ofensivă mediatică bine condusă. Adevărul este că Hunter Biden, fiul lui Joe Biden, a ocupat o poziţie  în consiliul de administraţie al unei mari firme ucrainiene de petrol şi gaze, fiind plătit cu 50 de mii de dolari pe lună, cam de şase ori mai mult decât salariul mediu anual din Ucraina acelor ani. Deşi nicio ilegalitate nu a fost dovedită, asta nu schimbă faptul că Hunter Biden nu era în niciun fel calificat în domeniu şi nu avea nici cea mai mică idee despre mediul de afaceri din Ucraina. Singura sa calitate era dată de poziţia politică a tatălui său, a cărui bunăvoinţă trebuia cumpărată. Ca să fie situaţia şi mai complicată, firma ucraineană era bănuită de corupţie, Hunter Biden are un întreg istoric de abuz de alcool şi droguri iar Joe Biden s-a implicat, la vremea respectivă, în înlăturarea procurorului general al Ucrainei de pe vremea fostului preşedinte Poroshenko, plasându-se direct în conflict de interese (deşi fostul procuror mai degrabă a protejat firma pentru care a lucrat Hunter Biden). Dacă intră cu aşa o poveste în finala cu Donald Trump ar putea la fel de bine să-i comande şi un buchet de flori cu  ocazia celui de-al doilea mandat. Rămâne de văzut dacă vanitatea şi orgoliul fostului vicepreşedinte vor prima în faţa interesului de partid (şi nu numai de partid, căci Trump este un pericol global). În cazul precedentelor alegeri, Hillary Clinton nu a considerat o problemă faptul că primea din partea unor mari bănci de pe Wall Street câte un sfert de milion de dolari pentru un discurs. Oricine priveşte lucid problema realizează că lucrurile se pot repeta, deci Biden ar face bine să se retragă pentru a da ocazia unui alt candidat să se pregătească pentru înfruntarea finală.

One thought on “Poveşti ucrainene

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s