Inimi cicatrizate

3._inimi_cicatrizatePuține lucruri sunt mai greu de privit decât povestea tristă a unui om foarte bolnav căruia i se irosește poate singura șansă de a supraviețui cu un tratament complet greșit. Și despre asta este filmul lui Radu Jude, despre lupta pentru viață a unui tânăr evreu bolnav de tuberculoză osoasă, internat într-un sanatoriu de la malul mării. Este, în același timp, și o parabolă despre societatea la fel de bolnavă a României (și a Europei) anilor ’30, care încearcă să se trateze de boli reale sau închipuite cu mult lăudatul panaceu al naționalismului, avându-i ca “doctori” pe Hitler, Mussolini sau autohtonul Corneliu Zelea Codreanu. Va trebui să vedeți filmul pentru a afla povestea tânărului evreu. Nu vă va fi ușor, cum ziceam, căci Jude îi refuză spectatorului orice concesie de la atmosfera noir a scenariului sau a cinematografiei. Cât despre felul în care demonii naționalismului au vindecat Europa sau au salvat România sunt convins că știți deja.

Doctorul din film își trata pacienții tuberculoși cu puncții dureroase, aplicate fără anestezie și cu inutile corsete ghipsate care-i țineau pe bolnavi și mai mult captivi în propriile trupuri bolnave. Avea totuși scuza că făcea și el ce știa, într-o vreme de dinainte de vaccinuri și de antibiotice. Astăzi, să încerci aceeași schemă de tratament pentru tuberculoză ar fi ridicol. Și totuși, în politică încă mai merge căci, păstrând analogia, sunt mulți cei ce-l ignoră pe doctorul firav, tăcut și ochelarist pentru a-l urma pe felcerul impozant și cu gura mare… Iar felcerii primitivi ai naționalismului pregătesc, încă o dată, bandajele cu ipsos pentru a ne încremeni într-o nouă carapace. Într-o lume  a inimilor cicatrizate aproape că nici nu mai contează.

8 thoughts on “Inimi cicatrizate

  1. Și totuși nu-mi amintesc vreodată de felcerii ăștia să-și fi terminat facultatea, rezidențiatul, să capete un post plin și să și #reziste pe el. Am #stat acasă cît a fost nevoie, sper să ieșim și să nu le iasă nici de data asta…

    Liked by 1 person

    1. Pai in lumea felcerilor sa ai facultate e un handicap, nu #rezisti nici o zi ca nu te mai intelegi cu nebunii – pardon, cu pacientii. Ei merg pe modelul sarlatanului ala italian care punea tate de plastic iar clientele ramaneau fascinate de ce bine arata (si ele si italianul).
      E timpul, clar, sa iesim pentru ochelaristi.

      Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s