Peppermint

images-5.jpegArnold a îmbătrânit, cred că are deja vreo trei operații pe inimă și, mai rău, a mai fost și guvernator din partea republicanilor. Jean-Claude Van Damme probabil că încă mai face filme la care nu se uită nimeni deși ar putea, cu fața aia, să facă niște șpagate mai degrabă pentru campaniile împotriva consumului de alcool.  Steven Seagal și-a luat cetățenia rusească și-l pupă-n cur pe Putin nu pentru că așa-i zen ci mai degrabă ca să scape de acuzațiile de agresor sexual. Oricum nu se mai uita nici dracu la filmele lui de categoria a ț-șpea în care arată mai mult ca un Piedone îmbibat în votcă decât ca un mare sensei.   Cine-a mai rămas? Poate Bruce Willis, deși, la vârsta lui, nu mai e deloc așa de greu de ucis, ar putea să rezolve problema o banală gripă.

Deci este, categoric, loc pe piață pentru noi eroi de acțiune, că nu mai poate săracul Jason Statham să rezolve singur toate nedreptățile lumii. Și cum suntem în epoca diversity și a egalității de gen era inevitabilă apariția unei eroine care bate mai rău ca mai sus amintitul Bruce Willis. De la îngerii lui Charlie și Kill Bill-urile lui Tarantino n-am mai văzut eroine care să poată lua legea în propriile mâini. Și chiar și-atunci, sincer vorbind, personajele feminine erau periculoase doar cât să arate mai sexi și mai rele. Eram îndemnați să le admirăm mai degrabă trupurile zvelte decât abilitățile de jiu-jitsu. 

Personajul din Pappermint, interpretat de Jennifer Garner, este mai credibil decât multe dintre personajele întruchipate de către marii action heroes menționați mai sus. Joacă bine, arată bine, ți-ar fi frică de ea și-n realitate cu uitătura aia supărată și cu fața aia ca tăiată-n stâncă. Este prima eroină femininină neinterpretată într-un registru sexist de care-mi aduc aminte acum. Păcat că joacă într-un film absolut mediocru, merita un scenariu mai bine scris și un regizor mai inspirat. Filmul abundă de clișee americane răsuflate. Ăia răii sunt ușor de recunoscut, aproape ca-n discursurile lui Donalt Trump, pentru că-s toți mexicani și tatuați pe față. Ceea ce vor cel mai mult traficanții de droguri este să omoare pe oricine mișcă-n front, că asta face afacerea să prospere. Dacă vrei dreptate nu poți să te bazezi pe poliție și justiție, trebuie să te duci să-ți cumperi de la depozitul de arme din colț colecția toamnă-iarnă 2019 de mitraliere și să te apuci să-i căsăpești pe mexicani cu mâna ta. Dar, în fine, așa sunt filmele de acțiune, câteodată trebuie să mai vedem și de-astea…

4 thoughts on “Peppermint

    1. Categoric, nu ne uităm la filme de categoria a ț-șpea. Fără să fie un film bun, Peppermint e totuși un film la care te poți uita, chiar și numai pentru interpretarea eroinei principale.

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s