Ex Machina

exmachinaV-ați gândit vreodată cum ne vom descurca în viitorul nu foarte îndepărtat în care va trebui să interacționăm, în viața de zi cu zi, cu roboți ultraperformanți, dotați cu inteligență artificială care se îmbunătățește automat cu fiecare experiență pe care o trăiește oricare dintre mașinile conectate în același cloud? Cum vei face, oare, față unui robot care arată ca un om obișnuit (ori, ca să complicăm situația și mai tare, ca Scarlett Johansson) dar care nu uită niciodată nimic, care știe totul despre tine din datele culese prin mii de interacțiuni diverse, care te măsoară permanent prin nenumărați senzori și algoritmi sofisticați? Cineva care știe cum ești, cum gândești, ce simți și care va fi următoarea ta mișcare… Unii mai sarcastici vor spune că cine a fost însurat o perioadă suficient de lungă e oarecum pregătit să supraviețuiască tuturor acestor provocări. Eu, bineînțeles, nu mă număr printre ei (un disclaimer necesar, ca să evit un atac cibernetic major).

Dacă vă pasionează subiectul atunci e musai să vedeți Ex Machina. Îl puteți vedea și dacă nu vă dați în vânt după robotică, căci e un film foarte, foarte bun. Datorită lui, îmi tot stăruie în minte o întrebare. După ce criterii ar trebui să măsurăm calitatea inteligenței artificiale? Avem de-a face cu un nivel înalt de performanță atunci când reușește să capteze, complet obiectivat, esențialul unei situații? Sau poate când “înțelege” suficient cât să se “joace” cu sentimentele unei ființe umane? Când dezvoltă, de-adevăratelea, sentimente proprii (care sunt reale, nu simulate după algoritmi complicați)? Și-apoi, poate fi acceptabil ca un robot să se revolte împotriva tarelor de caracter ale propriului său arhitect software? Poate fi răzbunarea acceptabilă câtă vreme e împlinită în spiritul absolut al dreptății? Ar fi asta dovadă a calității inteligenței artificiale sau o regretabilă eroare de programare?

Vedeți filmul și mai vorbim…

 

13 thoughts on “Ex Machina

  1. Vazut in urma cu cativa ani. Mi-l amintesc destul de bine, iar acesta este un criteriu (ca tot vorbeai despre) destul de bun pentru a putea califica un film. Personal am verificat si am constatat ca cu cat imi amintesc mai mult dintr-un film, cu atat acesta are o nota mai mare pe IMDB. Desigur exista si exceptiile subiective. Ex Machina este un film care mi-a placut foarte mult. Imi aduc aminte chiar si persoana care mi l-a recomandat. Ba nu! Aici combin un pic ideea cu filmul. Citindu-ti articolul, m-am gandit ca noi, ca identitati online, suntem un fel de versiuni ale robotilor de care vorbesti. Noi suntem niste fiinte din spatele unir identitati digitale. Identitatea mea online este asa cum o creez, nu este nici macar o oglinda a ceea ce sunt. Iar daca e totusi o oglinda, atunci mai conteaza si din ce parte bate lumina. Mi-au placut schimbarile de baricade din film. “Esti cu el sau cu mine? Tu esti personajul rau. Oare?! Ah. Trebuie sa lupt cu tine impotriva lui.” Nu sunt replici din film, ci scenarii bazate pe ceea ce imi mai aduc aminte de acum cativa ani. Am uitat sa spun ca memoria mea nu e prea antrenata.
    Chiar daca pe IMDB nu exista filme de 10, eu plasez Ex Machina in apropierea acestei note.
    Iti multumesc pentru ca mi-ai reamintit de el!

    Liked by 2 people

    1. Filmele memorabile sunt exact asa… memorabile. Asa functioneaza si la mine si probabil ca si la altii. Mi-ar placea sa-mi fac un upgrade de vreo cateva giga dar nu cred ca o sa mearga, asa ca ma concentrez pe ce-as putea teoretic sa controlez si anume imaginea din mediul virtual (ceea ce este, cum bine zici, un exercitiu similar robotilor care incearca sa ne influenteze pozitiv). Noroc ca noi uitam, suntem inconsecventi, de multe ori lenesi, obositi, iar “senzorii” o mai iau pe campii din cand in cand, altfel lumea ar fi plictisitoare asa plina de avatari perfecti.

      Liked by 1 person

  2. Cred că inteligența artificială va progresa până într- atât încât scenariile filmelor vor deveni realitate, fiindcă specialiștii in domeniu sunt ambiționati de reușite și vor dori să- și împingă limitele la maxim.
    Sunt pasionată de sf și sigur voi căuta filmul.

    Liked by 1 person

    1. Categoric va veni si vremea aia, desi cred ca mai e cale lunga pana acolo. Sa speram va vom reusi nu neaparat sa o controlam dar sa-i limitam potentialul negativ…

      Like

  3. Dependenta de tehnologie nu poate fi benefica. Specia noastra a evoluat datorita creativitatii, iar creativitatea, cum a spus un om inteligent, este 99 la suta transpiratie. Am vazut Her cu aceasi actrita, dar ma voi uita si la Ex machina. Buna comparatia cu casnicia, dar sa stii ca, in timp, amintirile se distorsioneaza in favoarea celui care are memoria mai buna. :))))

    Liked by 1 person

    1. Scuze pentru confuzie, Scarlet J. nu joaca in Ex Machina, doar ca n-am avut eu alt exemplu la indemana de robot feminin irezistibil. 🙂
      Cred ca – vrem, nu vrem – suntem din ce in ce mai dependenti de tehnologie. Vom continua sa o controlam? Nu stiu, si daca ma uit la ultimele accidente ale Boeing-urilor ma tem ca suntem aproape sa ne prindem urechile in sisteme mult prea complexe si care interactioneaza aleator.
      Hmm, interesant punct de vedere cu distorsiunile amintirilor… Oare e posibil ca doar sa-mi imaginez (sau sa fiu lasat sa cred) ca de-a lungul timpului am mai avut si eu, din cand in cand, dreptate?

      Liked by 1 person

  4. Am vazut filmul ieri. Un final imprevizibil, in acelasi timp, acceptand ideea ca avea constiinta, deci identitate de sine, a reactionat ca o femeie libera si inteligenta. A scapat de barbatii care incercau s-o transforme in ceva ideal, cand ea isi dorea sa fie doar femeie.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s