Moromeții 2

morometii.jpgAm avut o seară de weekend cu film românesc și o premieră absolută – prima dată când putem închiria un film de-al nostru de pe o platformă de streaming, Vimeo. În sfârșit a intrat și cinematografia românească în secolul 21 în ceea ce privește distribuția!

Filmul a început cu subtitrare în engleză, ceea ce am respins revoltați de la început. Aveam să o punem la loc 10 minute mai târziu. Uitasem că la filmele românești (dar nu numai) nu înțelegi ce zic oamenii ăia pe ecran. Subtitrarea, totuși, îi ajută doar pe spectatorii români care pot astfel să umple golurile lăsate de sonorizare. Străinii pierd, probabil, o mare parte din plăcerea dialogurilor datorită calității dezamăgitoare a traducerii. În fine, totuși  un mare pas înainte!

Am citit romanul lui Marin Preda prin ’87, într-o vreme în care ar fi trebuit să învăț pentru admiterea la politehnică, deci cititul era deopotrivă irezistibil, act de rebeliune și evadare din realitatea aia gri a ultimilor ani ai comunismului.  Cartea mi-e încă vie în memorie dar nu-mi prea mai aduc aminte primul film, în care Ilie Moromete a fost jucat de maestrul Victor Rebengiuc.

Acest al doilea film păstrează ceva din spiritul cărții lui Preda. Ni-l aduce înapoi pe Ilie Moromete, iar personajul întruchipat pe ecran de Horațiu Mălăele este fabulos. Filmul readuce la viață ceva din atmosfera arhaică a lumii satului, probabil prin multele imagini superb filmate în alb-negru, amintind de vechi documentare de arhivă. Din punctul ăsta de vedere se apropie de calitatea lui “Roma”, filmul lui Cuaron care a luat anul ăsta Oscar-ul pentru film străinPăstrează autenticitatea dialogurilor și transpune spectatorului ceva din frământările acelor vremuri. Și totuși calitatea imaginii sau jocul superb al actorilor nu sunt suficiente pentru a face dintr-un film bun o capodoperă. Ceea ce lipsește “Moromeților” este povestea. Scenariul filmului este prea fragmentat, cu multe dintre scene inserate inabil sau abandonate oarecum în aer, încercând să spună lucruri care sunt interesante din punct de vedere documentar dar care din păcate te rup din microuniversul familiei lui Moromete, cel care contează și cel care dă valoare actului artistic. E prea multă politică (simți activismul lui Stere Gulea, altfel admirabil) într-o lume a satului în care politica se face numai dac-ai apucat să dai apă vacilor din bătătură și doar până când trebuie să te duci să le dai iar de mâncare.

Dar, vorba lui Ilie Moromete însuși: De unde să vă dau eu mai mult dacă atâta e?

7 thoughts on “Moromeții 2

 1. Din pacate ca orice film romanesc ” care se respecta” si acesta e plin de injuraturi de cele Sfinte! Refuz sa aud asa ceva! Am incercat sa il vad dar la prima injuratura am renuntat. Asa ceva nu cladeste si eu deja sunt o ruina!

  Liked by 2 people

  1. Parerea mea e ca filmul reuseste bine sa ne arate lumea (reala) a satului romanesc. Asa este el, cu bune si cu rele. De fapt asa era, caci acum pare mai degraba o varianta tragica a lui Las Fierbinti.

   Like

   1. Sunt convins ca reflecta realitatea problema mea este ca realitatea asta imi lezeaza sufletul! Deci daca tot vrei sa arati ca cineva injura ajunge sa lasi actorul sa lasa sa se inteleaga doar sfarsitul”…măsi!” si eu o sa inteleg ca a injurat nu trebuie sa spuna toata injuratura. La fel intr-un film oarecare actorii ajung in pat si stim ce vor face fara ca filmul sa se transforme intr-un porno! Pentru mine e imposibil de urmarit un film in care se injura cele sfinte si probabil nu sunt singurul!

    Liked by 1 person

 2. Am citit postarea ta, insa nu am dat like din cateva motive, dar care nu tin de autorul articolului. In primul rand nu am citit Morometii pentru ca nu m-a atras tema (ah, da, se studia, insa, daca stiai comentariul, se presupunea ca citisei scriitura). Radiografia te duce cu gandul la medici si la spitale. Radiografia satului romanesc alatura lingvistic spitalul agriculturii. Nu imi place asocierea. Cum nu am vazut filmul, nici nu stiu ce mi-o fi venit sa comentez. Poate trailer-ul e de vina. Poate m-am lasat antrenat in discutie dupa ce am citit comentariile (apreciate fiecare cu cate o steluta) lui ioansperling. Sau poate ca ai darul de a atrage comentariile mele.

  Liked by 1 person

  1. Ma bucur ca atrag comentariile tale :). Morometii e o carte buna, mi-a placut la vremea respectiva. Cred ca mi s-ar parea mai buna acum. N-am citit volumul care a stat la baza scenariului acestui film (2). Simt ca nu mi-ar fi placut la fel de mult. Si poate ca de-aia sufera si scenariul… N-am vazut trailer-ul, m-ai facut curios…

   Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s