1064710_810855179025406_4343289372954846448_oPentru că ajunul Crăciunului a picat într-o zi de luni și nici statul elvețian nici multinaționala nu s-au îndurat să ne facă și nouă o punte, ca prin alte părți, m-am oferit voluntar să muncesc. Oricum nu plecam nicăieri de sărbători și ziua e mult mai scurtă, probabil ca să nu-l jenăm în trafic pe Moș Crăciun.

Și ca să nu stau patru ore în birou și două pe drum, în mașină, am decis să lucrez de acasă. De obicei mă instalez într-o cameră care funcționează ca birou dar astăzi am decis să rămân în living, trăgând din când în când cu ochiul la pregătirile pe care le face restul familiei. Nu e mare diferență față de o zi obișnuită în open space-ul biroului, un mediu în care poți fi ușor distras de ce se petrece în jurul tău. Dar aud cum crește, constant, forfota din colțul opus al camerei, unde e bucătăria. Ca de fiecare Crăciun fetele s-au apucat de cozonac, activitate care inundă spațiul nostru comun cu mirosuri minunate, voie bună și amintirea altor crăciunuri, din alte vremuri, când cozonacii erau frământați de mama, sub supravegherea atentă a bunicii. Fetele folosesc rețeta maică-mii și, dincolo de ingrediente, proporții și instrucțiuni este clar că spiritul din jurul blatului de bucătărie s-a desprins de asemenea dintre filele îngălbenite ale caietului de rețete tradiționale. Televizorul este mutat pe youtube și colindele își fac și ele loc în atmosfera din ce în ce mai festivă. Kylie Minogue și-a pus pe ea costumul de baie al lui moș Crăciun (surprinzător, îi vine foarte bine!) și ne cântă Santa, Baby. La naiba, asta-i ceva cu care nu mă confrunt la birou. Greu să te mai uiți în laptop-ul propriu… Cred că e vremea să declar terminate cele patru ore de home office.

Afară plouă de trei zile fără încetare și sunt șapte grade. Trebuie să pregătesc bradul, poate o să pun, în ceasul al doisprezecelea, și luminițele alea la ferestre, ca să nu mai fim singura casă neluminată din satul ăsta. Apoi o să trebuiască să mă apuc de curcan. Da, curcan anul ăsta. Nu sunt toate ca-n poeziile lui Coșbuc, dar merge și-așa, nu mă plâng…

Crăciun fericit, tuturor!