Dietă mediteraneană cu Mangalița

IMG_1770
O banală rasă elvelțiană, varianta fără Omega 3

Un reportaj de pe RTS, televiziunea națională elvețiană, ne prezintă o fermă din Vaumarcus, un pitoresc sătuc de pe malul lacului Neuchatel, în care mai trăiesc doar 200 de suflete. Un localnic crește porci din rasa Mangalița, o raritate provenită din Europa de Est care trebuie salvată, după cum precizează mândru fermierul elvețian, în timp ce mângâie blana țepoasă de pe ceafa unui animal care arată mai degrabă a mistreț decât a porc. Animalul răspunde afectuos cu un grohăit tandru, se freacă un pic printre picioarele vizitatorilor, se convinge repede că microfonul reporterului nu-i un știulete de porumb și le întoarce discret fundul blănos și negru, intrând în grajdul care seamănă mai degrabă cu un mic și cochet chalet elvețian de ski. Aflăm că rasa are probleme să mențină un BMI sănătos, fiind mai mult slăninuță decât mușchiuleț. În plus, mai ia și greu în greutate, o fiță nu foarte apreciată de crescători. Dar, după ce a criticat-o la început, crescătorul prezintă și motivul pentru s-a decis să salveze rasa: pulpele puse la uscat vreo 2-3 ani dau un jambon de excepție, de o calitate prefect comparabilă cu celebrul pata negra iberic.

Evident că am fost imediat împins de curiozitate să văd dacă elvețianul din Neuchatel este singurul salvator al Mangaliței. Și astfel am aflat că rasa e românească dar ungurii ar putea fi la fel de îndreptățiți să-i clameze paternitatea (asta cu paternitatea ar putea să sune ciudat dar o las cum mi-a venit, înțelegeți voi la ce fel de paternitate mă refer), că ungurii au efective mai mari și marketează beneficiile rasei mai cu succes decât noi, că există totuși ferme românești, din ce în ce mai multe, care o promovează. Asta presupunând că au supraviețuit epidemiei de pestă care a lovit România anul ăsta. Dar ceea ce m-a surprins să aflu de pe site-urile românești a fost că poți înlocui liniștit uleiul de măsline și somonul cu carne de porc de Mangalița. Serios, cică însuși marele nostru nutriționist eliberat condiționat Mencinicopschi ar fi declarat că datorită procentului ridicat de acizi graşi nesaturaţi, similar cu cel întâlnit în uleiul de măsline sau somon, carnea este foarte indicată pentru cei care suferă de boli cardiovasculare. Țăranul elvețian se pare că nu e la curent cu ultimele descoperiri științifice de la noi…

Mă mir, sincer, că nu toată carnea de porc din piață de la Obor este din rasa Mangalița, urmând exemplul de succes al pepenilor de Dăbuleni care au un market share de 100%. Probabil că e ceva ce se va întâmpla în următoarele luni, căci cine nu și-ar dori o dietă naturistă, vegetariană și mediteraneană cu slăninuță afumată, șunculiță țărănească și jambon mai bun ca ăla spaniolesc.

2 thoughts on “Dietă mediteraneană cu Mangalița

 1. E o vorba pe la noi: “Ce mai buna pasare, tot porcul ramane” 😀 😀
  Cu sau fara pesta ( desi boala asta seamana teribil de mult cu gripa aviara, ca tot asa au dat si-atunci navala si-au omorat bietele oratanii pentru ca apoi sa cumparam carne de pe te miri unde ), porcul – de Mangalita sau nu – va fi in “dieta” romanilor si peste 1000 de ani 😀 😀 Pentru ca nu-i Craciun fara carnati, caltabos si sarmale cu mamaliga, poa’ sa zica cine ce-o vrea 😀
  Crescatorul elvetian are rabdare sa faca jambon …. la noi pulpele alea erau demult puse in sarmale si fripturi 😀 😀 😀

  Liked by 1 person

  1. Eu m-am bucurat ca cel mai bun peste e porcul. Si parca nici n-as vrea sa investighez suplimentar de frica sa nu-mi spuna cineva ca nu-i asa, ca porcul de Mangalita e la fel ca alalalt, lipsit de noblete, de la crescatoria industriala. Pai nu e bine sa te bucuri de caltabosi in timp ce ramai cu sufletul impacat ca esti tot la dieta?

   Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s