A Star is Born

Astar.jpg

Duminica asta sala de cinema n-a mai fost chiar goală, deși tot am fi încăput toți pe un singur rând. Am fost la A Star is Born, despre care nu știam nimic altceva decât că e primul film regizat de Bradley Cooper și că acesta a convins-o pe Stefani Joanne Angelina Germanotta, actrița principală, să filmeze nemachiată. Dar după ce-am văzut The Nun acum o săptămână, un film împănat cu călugărițe machiate îngrozitor de strident, m-am simțit pregătit să înfrunt orice, chiar și fața reală a celei mult mai cunoscute sub numele de Lady Gaga.

A fost, probabil, cea mai bună idee regizorală a lui Bradley Cooper. Căci Lady Gaga cea adevărată e autentică, empatică, cuminte, are suflet, are energie, are sex appeal, are o voce excepțională și un talent actoricesc pe care nu îl bănuiam. E frumoasă, o frumusețe ce răsare din interior, deși în film – la fel ca în viața reală, poate – ea crede că nu e. Are ceva de spus – laitmotivul întregului film și ingredientul minune al succesului tinerei Ally, dincolo de talent, muncă și curaj. Și poate un pic de noroc. Un melanj de calități pe care nu-l întâlnești la tot pasul. Personalitatea ei salvează filmul, deși nici Bradley Cooper actorul nu se descurcă rău în rolul star-ului secătuit de suflet care mai funcționează, din inerție, doar pe bază de votcă, pastile și cocaină. Impresionează și el prin talentul muzical, cântă cot la cot cu Lady Gaga în momente ce te transpun în publicul unui concert live de-adevăratelea, fără perfecțiunea artificială a post-procesării de studio și fără impresia aceea de pește-pe-uscat-care-încearcă-să-respire pe care numai playback-ul ți-o poate da. Muzica e superbă și sunt convins că Shallow va deveni mare hit în următoarele săptămâni. Am simțit influența liniei melodice din Million Reasons, ultimul mare succes muzical al cântăreței.

La La Land a fost un film mai de Oscar, din toate punctele de vedere. Și nu l-a luat, din păcate, deși îl merita. A Star is Born e un film mai modest, mai uman, dar care ar putea avea totuși o șansă tocmai pentru că nu pare să țintească atât de sus. Cine poate ști? Încurcate sunt căile Academiei Americane de Film.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s