Idiocracy

Idiocracy_PosterBÎn 2006, când a fost lansat, realizatorii Idiocracy și-au imaginat că va fi nevoie de 500 de ani pentru o societate complet cretinizată, în care IQ-ul mediu se va fi prăbușit dincolo de cota de avarie. 12 ani mai târziu și într-o lume deja înscrisă serios pe traiectoria sugerată de film, ar merita o relansare, căci la vremea lui a fost în primul rând un mare eșec financiar. Nu c-ar fi cine știe ce capodoperă cinematografică, nici pe departe, totuși cred că filmului i s-a făcut o mare nedreptate. A fost nevoie de apariția lui Donald Trump la Casa Albă pentru ca americanii să-i înțeleagă mesajul (în fine, nu chiar toți americanii, fiecare dupa putirință, cum ar fi zis Caragiale…). Succesul său  târziu e probabil încă una dintre surprinzătoarele realizări involuntare ale președintelui american, a cărui prestație prezidențială nu se diferențiază semnificativ de performanța președintelui Camacho din film, fost mare campion de smackdown (wtf is smackdown?!?!) și fost star porno (normaaal!!!).

Povestea e simplă – doi americani cât se poate de mediocri ajung din greșeală în viitor, 500 de ani mai târziu, și descoperă, spre marea lor surpriză, că sunt de departe cei mai inteligenți oameni din lume, căci între timp IQ-ul mediu s-a dus dracului. Apropo, una dintre probele testului de inteligență presupunea să introduci niște piese profilate în găurile de forma  corespunzătoare, exact ca la admiterea din școlile de milițieni de pe vremea lui nea Nicu (cel puțin bancul e de pe vremea aia, nu știu dacă testul a rămas în portofoliul școlilor de polițisti din zilele noastre. Pare să mai existe, cel puțin pe la jandarmi). În bancul nostru, ca și în Idiocracy, milițienii se împărțeau astfel în inteligenți și puternici. Sau invers, dacă-i sortăm descrescător…

În fine, făcând abstracție de președintele Camacho – care este 100% personificarea lui Trump – guvernul planetar al anului 2500 seamănă ca două picături de apă cu guvernul nostru actual – adică este complet dăncilizat (un termen genial  pe care l-am văzut de curând într-o postare pe FB și care cred că va face carieră). Iată cum suntem și noi odată, metaforic și involuntar, înaintea vremurilor la capitolul guvernare…

3 thoughts on “Idiocracy

  1. Numele complet al presedintelui din film este Dwayne Elizondo Mountain Dew Herbert Camacho. Nimeni nu poate sti cam cat de mult se poate reduce inteligenta unui fotbalist de geniu in 500 de ani. Posibil sa fie inruditi, de ce nu?

   Liked by 1 person

   1. Da.
    Totuși, deși americanii au fost conduși până de curând de un -cum să-i spun?- subsaharian, nu știu dacă vor avea, nici peste 500 de ani, un presidente hispanic.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s