O afacere cu noroc

De la ieșirea din metrou, la Piața Sudului, și până la intersecția cu șoseaua Vitan-Bârzești sunt 1.5 km. Șoseaua Olteniței nu a fost niciodată cine știe ce zonă comercială și lucrurile nu au devenit mai ușoare pentru comercianții din zonă odată cu deschiderea mall-ului Sun Plaza. În plus, ca mai peste tot, sunt nenumărate megaimage-uri, catene și done.

Și totuși, două afaceri proliferează spectaculos, înlocuind implacabil foste frizerii, cofetării, ateliere de reparații sau mici băcănii de cartier care dau faliment sau se mută în alte zone ale orașului. Industria norocului – ca să-i spunem așa – este pe val, noi și noi mini-cazinouri, săli de jocuri de noroc, birouri de pariuri sportive (sau, mai nou, pariuri de orice fel) apărând ca ciupercile după ploaie. Prima dată când am observat fenomenul a fost acum vreo doi ani, când am numărat 7 astfel de locații pe distanța celor 1.5 km. Am refăcut numărătoarea săptâmâna trecută: acum sunt 9 locații pe-o parte și 11 pe cealaltă, deci 20 de locuri (!!!) în care bercenarii își pot încerca norocul și, eventual, schimba soarta…

Și dacă lucrurile nu merg bine chiar de la început, dacă norocul nu se arată din prima, există un număr la fel de impresionant de case de amanet și împrumuturi rapide, de obicei plasate strategic doar la o ușă distanță de casele de pariuri.

Dar în toată plimbarea mea prin cartier în scop de documentare ceva m-a tulburat în mod deosebit. În locul fostului magazin de produse tehnice și sanitare în care am intrat de atâtea ori și care m-a scos, de-a lungul timpului, din atâtea belele tehnice, am găsit reclama kitschoasă a unui superbet. Regulamentarul grăsan cu frunte îngustă și privirea goală, paznic al norocului altora, zăcea revărsat peste bara de la intrare. În ’96, când m-am mutat în cartier, ferometalul era la apogeul succesului comercial, condus fiind de un bătrânel cu părul alb ajutat de întreaga lui familie – doi băieți, nurorile și câțiva angajați de nădejde care au rămas alături de firmă de-a lungul celor mai bine de 20 de ani cât a rezistat asaltului j-de miilor de bricostoare, praktikeruri și hornbachuri. Dar se pare că astăzi nu mai e nevoie, în Berceni, de fitinguri, garnituri, ciocane, topoare sau sape. Astăzi nu ne mai trebuie decât un pic de noroc ca să ne pricopsim. Ciudat – și oarecum în contradicție cu credința populară atât de bine exprimată de versurile lui Arghezi:

“Unde sapă sapa locul
Sare din pământ norocul.”

PS. Sunt curios dacă poți paria, în vreuna dintre casele respective, pe viitorul clienților lor în căutare de noroc.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s