Delta Dunării, afectată grav de pesta porcină guvernamentală

IMG_1770Pesta porcină africană a afectat sudul Ucrainei, învecinat cu Delta Dunării. Vecinii noștri ucrainieni au decis că singura soluție este uciderea în masă a porcilor mistreți așa că armate de vânători au năvălit asupra zonelor din nordul Dunării. Mulți mistreți, infectați sau nu, au fost uciși dar mulți alții au scăpat fugind peste graniță și trecând brațul Chilia în România, apoi împrăștiindu-se aleator în Delta Dunării. Ceea ce a urmat a fost o răspândire necontrolată a bolii, căci în zona Deltei creșterea animalelor precum în evul mediu, în condiții de semi-sălbăticie, este încă practicată pe scară largă. Exploatațiile zootehnice moderne, ghidate de tehnologie, norme și reguli sunt departe de noi, căci nouă ne place “mai pe natural”. Porcii cresc în spații neîngrădite iar contactul cu mistreții sau cu zonele umblate de ei și de alte animale sălbatice ce pot răspândi boala sunt frecvente chiar și în fermele mari și cu pretenții, dovadă epidemia gravă apărută într-o fermă binecunoscută de lângă Tulcea. 

Confruntate acum un an cu căteva cazuri în nordul țării, autoritățile române au izolat focarele de infecție, sperând că problema a fost rezolvată. Nu au considerat necesare campanii de informare a fermierilor și a lumii satelor asupra pericolelor la care sunt expuse animalele și mai ales cum să se protejeze. Mai mult decât atât, ministerul agriculturii, condus de domnul Daea – pe care mulți îl consideră un politruc prostovan și incompetent deși la el în partid este considerat un mare specialist în agricultură – a suspendat anul trecut controalele preventive ale medicilor veterinari în gospodăriile și fermele din țară. Aproape tradițional românesc, violența cu care a reizbucnit epidemia ne-a luat pe nepregătite. Ferme întregi au fost depopulate iar gospodăriile țăranilor au fost golite de animale. Și epidemia pare să se extindă rapid.

Scandalos, la începutul lunii august guvernul a decis suprimarea totală a mistreților și a șacalilor din Delta Dunării, lovitura de grație care a completat dezastrul ecologic produs de incompetența și inconștiența oamenilor. Fermieri care nu respectă norme elementare de igienă și protecție a animalelor așteaptă acum să fie despăgubiți pentru pierderile de care se fac, în multe cazuri, vinovați, în timp ce biodiversitatea Deltei Dunării va fi distrusă iremediabil de niște oameni atât de rudimentari că nici măcar nu realizează grozăvia pe care o produc. Poate cea mai importantă recomandare a specialiștilor care se pricep este controlul strict al mișcării animalelor care pot răspândi virusul, fie ele domestice sau sălbatice. Guvernul României nu a învățat nimic din experiența vecinilor ucrainieni așa că le repetă greșelile. Este imposibil să coordonezi rezonabil această acțiune de eradicare a animalelor sălbatice dintr-o zonă atât de largă precum delta. Vânătoarea sălbatică nu va face decât să gonească animalele din arealele lor naturale către alte zone geografice, răspândind și mai rapid epidemia. 

De menționat, totuși, o excepție la amatorismul și incompetența generalizate. Ferma de porci din Teleorman a fiului lui Liviu Dragnea, cea cumpărată printr-un mare noroc cu doar 500 de lei, a avut o genială revelație, vânzând în timp util cea mai mare parte a porcilor din dotare. Alt mare noroc pentru beizadeaua lui Dragnea, căci dac-ar fi aflat și alți fermieri în același timp cu el probabil c-ar fi devenit mult mai greu să vinzi în cantități mari și la preț bun. Sau poate tocmai de-aia n-a aflat nimeni mai devreme? În fine, între timp epidemia a dus la uciderea a 50.000 de porci, la prăbușirea cererii și, implicit, a prețurilor. Să mai zică cineva că oamenii din Teleorman nu se pricep la afaceri…  

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s