All the money in the world este filmul din 2017 al lui Ridley Scott bazat pe povestea adevărată a răpirii lui John Paul Getty III, nepotul miliardarului american John Paul Getty, la vremea respectivă cel mai bogat om din lume.
Văzând filmul am realizat cât de greu este să fii putred de bogat și ce noroc nemaipomenit e că n-am grija asta. Sunt un pic sarcastic, recunosc, dar chiar cred că e periculos. Păi, dacă te lovește brusc șansa nu-i bine, că nu ești obișnuit și o iei razna, cum bine știm cu toții din poveștile celor care-au câștigat sume mari la 6/49 – istorii mai mult sau mai puțin reale, probabil multe dintre ele legende urbane. Dar concluziile converg în direcția proverbului românesc, învățat probabil scump de la turci, că cei de haram de haram se duce. Dacă te naști bogat iar nu-i bine, că ai șanse maxime să devii o loază fără suflet și fără busolă, iar faptul că știi să ajungi în Fratelli, în Bamboo sau la dealer nu se pune ca spirit de orientare și scop în viață. Singura variantă oarecum tolerabilă de a fi bogat este să construiești, puțin câte puțin acea avere, obișnuindu-te cu banii pe măsură ce ei se acumulează, învățând să-i controlezi înainte s-apuce ei să te controleze pe tine. Dar atunci s-ar putea să ajungi, mai mult sau mai puțin, în situația seniorului J.P. Getty. Măsurând, prețuind și negociind în dolari valoarea a aproape orice pe lumea asta, fie ele obiecte, persoane, nevoi sau sentimente. Observând, revoltat dar neputincios, că dimpotrivă, pentru proprii săi urmași, banii – o constantă a vieții lor – nu au valoare și nu contează.
Deci cât valorează viața nepotului favorit pentru un miliardar? Rămâne să vedeți filmul pentru a afla, e o experiență plăcută și poate fi chiar instructivă dacă dă întâmplător norocul peste voi și câștigați la 6/49.