Revenge*

18df2176-5806-48cc-8ea8-b13c25e30b92_1.d3a0dce2a7ff5b5a8dcc8c9c0cf0ca43Să fie clar de la început! Recenzia asta la filmul Revenge este numai ca răzbunare pentru cei șapte franci cinzeci pe care i-am plătit pentru închiriere. Mi-ar plăcea să fiu inspirat de toți banii, ‘tu-i mama mă-sii de film, deși mă îndoiesc că poate ieși ceva cât de cât din așa material…

Cum mi s-a întâmplat: m-am interesat un pic pe net ce filme bune au mai apărut în 2018, am găsit un site ce părea serios (nu mai știu care, da-l identific eu mai târziu și nu scapă), am luat o listă de filme, le-am căutat unul câte unul pe iTunes și doar două erau oferite spre închiriere. Revenge ăsta și încă unul pe care urmează să-l văd în weekend.

Am avut un feeling încă de la început că-i țeapă. Filmul are prospețimea primelor episoade din “Tânăr și neliniștit”, filmate în 1973. Nu m-ar mira să aflu că echipa celebrului serial, proaspăt pensionată după 45 de ani de filmare, s-a gândit să mai facă un film polițist, așa, de plictiseală. Muzica e din vremea aia, actorii par tot de-acolo, felul în care sunt filmate scenele, ce mai, totul… Am avut impresia c-aș fi putut filma mai interesant cu telefonul.

Cum nu recomand nimănui să se uite la film nu o să mă stresez să vă zic, pe scurt, cum e povestea. O doamnă ajunge în aeroport, ia din greșeală altă geantă de pe banda transportoare, ajunge la hotel, se prinde c-a greșit bagajul și dă telefon la aeroport. Între timp un domn care pare serios ia bagajul doamnei. Ai zice că într-un aeroport american chestia ar putea fi aranjată simplu doar sunând la aeroport pentru a face schimbul, presupunând, logic, că nu vrei să ieși, ca bărbat, în fustă scurtă și taior de anii 80 pe stradă. Dar ce film mai faci dacă gândești logic… Domnul o sună pe doamnă pe mobil și se dă funcționar din aeroport. Doamna se îngrijorează brusc, deși ai zice că-i cu capul și n-are niciun motiv. Dar, voila, doamna are motive, ăla o urmărește și, logic, îi răpește fata ca să-și recupereze valiza. Femeia se duce la poliție dar poliția crede ca-i nebună, între timp răpitorul îi omoară soțul după care începe să o sune pe diverse mobile ascunse prin diverse locuri. Deci cucoana se plimbă de-a-n pulea prin oraș până se plictisește ăla de flendureală și se apropie filmul de o oră și jumătate de proiecție. Polițiștii sunt foarte inteligenți și motivați așa că ea e principala suspectă – normal, ai zice, când soțul ți-e ucis și copilul răpit – aproape că o prind de vreo două ori, doar că ea reușește să-și ia vreo cinci metri avans și oamenii legii realizează că n-au nicio șansă să o ajungă din urmă, că doar femeia e-ncălțată cu balerini și cară o valiză după ea. Și le mai și răstoarnă două geamantane în cale, ca-n filmele alea bune cu proști. Până la urmă ea se duce cu o valiză fake la ultimul loc de întâlnire ca s-o schimbe pe fiică-sa, locul pare să fie cascada Niagara dar brusc toți turiștii dispar, e o luptă acolo și când nu mai e nicio șansă, când se pare că “Tânăr și neliniștit” se va termina până la urmă cu victoria răului după patrușcinci de ani de intrigi, se aude un foc de armă și agresorul cade răpus cu o gaură în piept. La faza asta am izbucnit isteric în râs! Evident, polițiștii cei îngălați au recuperat fantastic, că se termina filmul. Cât au urcat femeile vreo două etaje de scări și s-au luptat vreo treije de secunde cu agresorul, ei au fost la aeroport, s-au prins că ăla e traficant de bonuri de trezorerie false, că tipa e la cascadă, că ăla urmează să le ucidă pe ea și pe fiică-sa, că sunt în singura zonă a Niagarei unde nu-i nici picior de turist și că pot deschide focul direct, fără avertisment (în fine, asta ultima, în America fiind, n-a fost așa greu, vine de la sine).

Deci ai zice că-i un film cu happy-end dar, dacă-i așa, de ce plâng eu după ăia șapte franci jumate?

 

* Pe când încercam să pun și-o poză din filmul ăsta am descoperit că ce-am văzut eu e, de fapt, A Mother’s Revenge, film din 2016 al lui Fred Olen Ray, tradus în iTunes-ul din germană doar cu Revenge. V-am spus vreodată cât de mult iubesc chestiile care sunt doar în germană? Recomandarea site-ului de care pomenesc la începutul articolului este filmul Revenge din 2017, în regia lui Coralie Fargeat. Shit!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s