Duminică la 11 ora României, cam pe când la ProTV Internațional se termina “Acasă la români”, emisiunea folclorică matinală dedicată celor treziți cu chef de sârbe, hore și alte tradiții populare, pe BBC One începea transmisia în direct a maratonului de la Londra odată cu primul start al zilei, cel din cursa atleților cu handicap locomotor. La 11.30, când la TVRi începea “Viața Satului”, plecau în cursă atletele profesioniste iar la 13, când “Viața Satului” preda ștafeta “Tezaurului Folcloric”, la Londra luau startul atleții de elită, urmați îndeaproape de grosul celor 40 de mii de fericiți care au reușit să obțină un loc la linia de start, din totalul celor peste 385.000 de alergători care au încercat să se califice.
Toți atleții profesioniști aveau să termine cursa înainte de ora 16, când la TVRi începea “Drumul lui Leșe”, după două ore chinuitoare în care amatorii de muzică populară au fost nevoiți să-și caute hit-urile pe Youtube.
Aproape 39.000 de oameni terminaseră maratonul – vreo câțiva chiar la spital din cauza căldurii – până la 8 seara, când la TVRi a început “Vedeta populară”, aflată în competiție cu ProTVi și ale sale “Las Fierbinți”, “State de România” și în final, apoteotic, din nou “Acasă la Români”.
BBC a făcut din maratonul londonez (și) un mare eveniment mediatic. Timp de 8 ore de transmisie neîntreruptă a alternat imagini în direct cu interviuri ale marilor campioni, reportaje și momente de istorie. A fost un regal de profesionalism jurnalistic, sport și energie pozitivă. Totuși n-au putut face față copleșitorului ultra-maraton românesc de joc și voie bună.
*Al treilea post pe care îl prind pe cablul meu Swisscom, B1TV, n-a băgat nici fir de muzică populară așa că au fost nevoiți să fie complet neinteresanți în modul lor tradițional.
Un fost coleg a spus odata: “muzica mea populara este metalul!”.
Se nasc cateva intrebari.
Daca nu imi place muzica populara inseamna ca nu sunt patriot?
Daca sunt patriot inseamna ca ma incadrez oarecum in curentul iliberalist actual?
Sunt oare iliberal? (Nu, asta nu e o intrebare, ci introspectie.)
Cand au aparut ProTV si Antena1 (nu mai tin minte care a fost primul, dar cred ca asta a fost ordinea), senzatia mea a fost ca primul post are un aer de televiziune americana, iar cel de-al doilea de televiziune potrivita cu gusturile majoritatii romanilor (asa cum se observa ele in “aer liber”). La ProTV m-a atras uneori cate un film. La Antena1 cam tot asa. La restul mai nimic. Ulterior a aparut DIGI24. Acolo urmaresc stirile. DIGI24 a venit la pachet cu DigiFilm, dar lucrul in ture face aproape imposibila urmarirea filmelor la TV…
Inchei: interesanta paralela ta asupra accentului pus de fiecare televiziune in parte.
LikeLiked by 1 person
Nu c-as avea ceva cu muzica populara sau cu orice alta muzica sau cu preferintele oamenilor. Am ce am cu TVR-ul. Caci sa dai, de dimineata pana seara, pe postul national, numai lalaiala (exceptand emisiunea lui Lese, care chiar are folclor adevarat, restul e de o calitate oricum indoielnica) mi se pare scandalos pentru banii publici si potentialii spectatori. La un post dedicat diasporei, care e formata de oameni tineri. Eu inteleg ca toata lumea targeteaza pensionarii dar in cazul asta nici macar ei nu se uita! Iar stereotipul national care leaga patriotismul de muzica populara, versurile inflacarate, costumul national si copiii care fac tumbe pe asfalt e absolut ridicol. Mai ramane sa-l vedem pe Funar calare pe-un cal alb defiland prin sate, ca odinioara CZCodreanu.
Ai dreptate, Digi e una dintre putinele insule de jurnalism adevarat, pacat ca nu-l dau si afara.
LikeLiked by 1 person
In ideea celor scrise de tine, atat in articol, cat si in acest comentariu, era si raspunsul meu.
Cred ca poti accesa online DIGI24: http://www.digi24.ro
LikeLiked by 1 person
Super! Merge perfect! Multumesc!
LikeLiked by 1 person
Cu mare placere!
LikeLike
Românul se distreaza în orice împrejurare, sau mai direct, vai de valorile românului!
Asta mă duce cu gândul la acea zi internațională a femeii, în care femeile din lumile civilizate ies în stradă pentru a trage semnale de alarmă, pe când la noi, femeile se gratuleaza intre ele cu pupici și flori virtuale.
Știu ca discuția era despre televiziuni, dar tot românești sunt și ele oricât de americanizate păreau la început.
LikeLiked by 2 people
Da, e o comparatie foarte buna! Ar fi timp si loc pentru multe – si pupici si flori si un pic de activism, ca doar nu le-am rezolvat pe toate.
La televiziuni, la presa in general, e greu sa tii steagul sus intr-o mare de incompetenta si interese necurate. Si e greu sa convingi sponsori si cumparatori de publicitate ca jurnalismul de calitate inca are public.
LikeLiked by 2 people
Hm! Jurnalism (televiziune) și calitate a început sa-mi pară o antiteză. Păcat de adevărații profesioniști care se pierd intre atâtea nonvalori.
LikeLiked by 2 people