IMG_1938Duminică la 11 ora României, cam pe când la ProTV Internațional se termina “Acasă la români”, emisiunea folclorică matinală dedicată celor treziți cu chef de sârbe, hore și alte tradiții populare, pe BBC One începea transmisia în direct a maratonului de la Londra odată cu primul start al zilei, cel din cursa atleților cu handicap locomotor. La 11.30, când la TVRi începea “Viața Satului”, plecau în cursă atletele profesioniste iar la 13, când “Viața Satului” preda ștafeta “Tezaurului Folcloric”, la Londra luau startul atleții de elită, urmați îndeaproape de grosul celor 40 de mii de fericiți care au reușit să obțină un loc la linia de start, din totalul celor peste 385.000 de alergători care au încercat să se califice.

Toți atleții profesioniști aveau să termine cursa înainte de ora 16, când la TVRi începea “Drumul lui Leșe”, după două ore chinuitoare în care amatorii de muzică populară au fost nevoiți să-și caute hit-urile pe Youtube.

Aproape 39.000 de oameni terminaseră maratonul – vreo câțiva chiar la spital din cauza căldurii – până la 8 seara, când la TVRi a început “Vedeta populară”, aflată în competiție cu ProTVi și ale sale “Las Fierbinți”, “State de România” și în final, apoteotic, din nou “Acasă la Români”.

BBC a făcut din maratonul londonez (și) un mare eveniment mediatic. Timp de 8 ore de transmisie neîntreruptă a alternat imagini în direct cu interviuri ale marilor campioni, reportaje și momente de istorie. A fost un regal de profesionalism jurnalistic, sport și energie pozitivă. Totuși n-au putut face față copleșitorului ultra-maraton românesc de joc și voie bună.

 

*Al treilea post pe care îl prind pe cablul meu Swisscom, B1TV, n-a băgat nici fir de muzică populară așa că au fost nevoiți să fie complet neinteresanți în modul lor tradițional.