Cineva – și mă abțin cu greu să-l numesc doar cu acest anonim “cineva” – publică pe Facebook o poză de pe un stadion chinezesc, în care, pretinde textul, 26 de politicieni corupți urmează a fi executați.

“O astfel de lege ne trebuie și in România astfel suntem nevoiți și obligați sa trăim in sărăcie și minciuna !!
Hai sa luam aceasta inițiativa , sa o aplicam și in România ca pe o lege ce va fi respectata corect, ca nu suntem slugile nimanui , totuși…!!!”

Ăsta e mesajul care însoțea poza, scris de acel “cineva”. Nimic nu a oprit 8.267 de conaționali să dea share acestui post – nici gramatica aproximativă, nici mesajul confuz, nici lipsa vreunui detaliu care să identifice locul și momentul acelui eveniment. Nimeni nu s-a întrebat dacă o fi real sau doar o intoxicare propagandistică gen fake news (în China nici măcar nu există politicieni, doar activiștii comuniști ai partidului unic). Cele mai nevinovate comentarii care însoțesc postarea sunt cele bășcălioase la adresa imposibilității implementării unei astfel de legi în România: că rămânem fără politicieni, că n-avem suficiente stadioane, militari, gloanțe, teren agricol pentru cimitire și că, apocaliptic, exorcizarea colectivă ar duce la extincție și ne-ar lăsa pe toți neîngropați căci corupția e în genele fiecăruia dintre noi. Când nu se “glumește”, comentariile îți fac pielea de găină – și nu mă refer la gramatică, logică sau frazeologie. Printre propunerile românilor comentatori: înapoi la comunism, ca-n China și Coreea de Nord unde totul e atât de bine și armonios, dictatură militară măcar un pic, la început, dictatură de orice fel numai dictatură să fie, execuții sumare, importuri de procurori chinezi, că ai noștri nu-s buni. Doar vreo trei-patru comentarii (din probabil sute) încercau să conteste modelul chinezesc de succes (dar fără să se și dezică de execuțiile pe stadion, considerate probabil necesare și benefice). Doar 2 persoane s-au gândit că ar putea fi pur și simplu o imagine falsă.

“Exact ei ai puterea in minele lor!!!”

Omul care a făcut acest comentariu crede – dac-am înțeles corect – că în China cetățenii au puterea în mâinile lor, deși ar putea fi și o rafinată trimitere, pentru cunoscători, la puterea ce zace în brațele minerilor gata oricând să apere revoluția. De-o fi una, de-o fi alta, mă îndoiesc că cetățenii chinezi se simt înzestrați cu această putere.

Ciudată îmbârligătură a sorții prin care milioane de chinezi și nord-coreeni visează să trăiască undeva în Europa, chiar și în România cea fără de speranță și distrusă de corupție, în timp ce mii de români și-ar dori o țară “ca afară” în care legea marțială să fie aplicată pe stadion și publicată pe Facebook pentru bunăstarea tuturor și domnia legii.

Cineva zicea că e suficient să-ți dorești cu adevărat ceva și întregul Univers va complota pentru ca visul tău să devină realitate. Deși cred că e o convingere de un optimism exagerat n-ar strica s-avem mai multă grijă cu felul în care ne alegem modelele.