Sa mai dea si ei niste bombe

Trump n-a cerut acordul congresului pentru bombardamentele de azi-noapte. Nici Theresa May n-a facut-o. Au aruncat de capul lor niste rachete peste Siria, in principal pentru ca marele strateg american apucase sa zica pe Twitter ca o va face. Toata lumea stia ca vin, rusii fusesera anuntati ca sa nu se plimbe aiurea prin alte baze militare iar avioanele siriene fusesera deja mutate la adapost. Probabil ca rachetele aliatilor au costat mai mult decat pagubele pe care le-au produs capacitatii militare siriene. Nu e clar la momentul asta daca arsenalul chimic sirian a fost distrus, mai ales ca nu erau dovezi clare nici ca el exista. In fine, ideea e ca au avut norma de 100 de rachete, au dat 120. Degeaba.

Regimul lui Bashar al-Assad este fara indoiala un regim criminal iar rusii si iranienii sunt complicii lui din interese politice. Dar bombardamentele nu vor schimba nimic in teren, eventual doar vor mai omori niste oameni. Sunt inca o dovada a completei lipse de strategie militara si politica a puterilor occidentale in conflictele din Orientul Mijlociu. Cu o justificare extrem de subtire, fara dovezi concludente sau informatii semnificative din teren, ingradite de riscurile majore de a provoca un conflict global, aceste actiuni simuleaza doar, pentru votantii de acasa, leadership politic si fermitate militara.

Ultimul atac chimic din Douma ar fi trebuit investigat cu foarte mare circumspectie pentru ca, oricat te-ai gandi, nu exista un raspuns logic la intrebarea de ce ar fi folosit militarii guvernamentali, rusii sau iranienii arme chimice intr-un oras ce avea sa fie cucerit a doua zi. Aproape cucerisera toata zona iar armele chimice le-ar fi pus in pericol propriile trupe si ar fi radicalizat inutil populatia civila. De ce sa foloseasca gaze toxice la doar cateva zile dupa declaratia lui Trump ca vrea sa retraga SUA din zona? Ca sa-l convinga sa-si schimbe opinia? Nu spun ca nu au fost oamenii lui Bashar, spun doar ca e posibil sa fi fost si altcineva. Specialistii Natiunilor Unite au inceput sa investigheze cazul la fata locului abia ieri. Inca nu se stie cine si cum a efectuat atacul. Nu se stie nici macar ce substanta chimica a fost folosita.

Dar astea nu sunt argumente suficiente pentru presedintele american. Sa respecti munca unei organizatii internationale din care faci parte, Organizatia Natiunilor Unite, sa astepti rezultatele unei investigatii independente sunt semne de slabiciune, ori el este un lider puternic. Si in plus, are nevoie sa distraga atentia opiniei publice americane de la problemele sale interne.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s