Globalizarea lui “merge și-așa”

579157_346158765495052_1651048132_nParodiam în articolul precedent felul în care noul robot inteligent al celor de la LG l-a făcut de râs pe VP-ul lor de marketing în plină demostrație de lansare la CES Las Vegas, cea mai mare expoziție de electronice din lume. Robotul (sau roboata?) CLOi a refuzat să răspundă unor comenzi banale, spre satisfacția amuzată a concurenței care a asistat la prezentare. În ziua următoare, o ploaie torențială avea să lase întregul complex expozițional pe întuneric timp de două ore. Semn rău…

Aproape că ne-am obișnuit ca device-urile din ce în ce mai sofisticate pe care le cumpărăm ca să ne facă viața mai ușoară să reușească, de fapt, contrariul. Toate firmele mari au exemple jenante de rebuturi inexplicabile pentru prestigiul lor, procesele interne de control și tarifele pe care le practică. Acum ceva vreme, cel mai avansat telefon al celor de la Samsung “ardea în flăcări pentru tine”, vorba Anei Lesko, deși nu toți posesorii de Samsung sunt chiar așa de sexi cât să justifice reacția. Tot de la aceeași firmă, televizorul meu smart nu s-a înțeles niciodată cu fratele lui home cinema, smart și el. Ba aveam sonor doar pe televizor, ba și pe televizor și în boxe, ba n-aveam deloc. Niciunul n-a fost smart destul căt să renunțe, așa că home cinema-ul e dat spre adopție. Concurența de la Apple nu vrea să rămână fără concurență așa că, mai nou, gherlesc și ei ce pot. Și pot… Acum vreo două luni au descoperit o problemă de securitate care permitea oricui să intre fără parolă în orice laptop Mac și să se instaleze ca administrator. După ce au rezolvat problema relativ rapid, în mai puțin de o zi, au re-instalat bug-ul de securitate câteva zile mai târziu, împreună cu următorul update de sistem. A doua oară corecția a durat mai mult, probabil că nu s-au putut concentra de rușine. Căștile Apple Beats wireless, care au costat aproape cât greutatea lor în aur și a căror baterie trebuia să reziste 7-8 ore, se opresc brusc după nici jumătate de oră – la doar o lună de la achiziție. De când am instalat IOS 11 bateria telefonului se mută pe roșu după vreo șase ore de la încărcare iar sistemul Bluetooth se conectează cu mașina doar din an în paști, în general când nu vreau eu să dau vreun telefon sau să ascult muzică. Altfel doar ingineriile financiare le mai ies impecabil, cum le erau pe vremuri produsele. Căci purcoiul de dolari cu care și-ar putea cumpăra o țară a lor trebuie protejat de taxe, că-i păcat să-l lași pe mâna vreunui guvern corupt de prin vreo țară shithole (zonă geografică făcută celebră în SUA datorită lui Trump). Imensa bază de date a Uber, conținând datele personale ale clienților, a fost furată de un grup de hackeri, roboții corectitudinii politice dezvoltați de Facebook ratează probabil miliarde de postări rasiste, fascistoide sau pornografice și sunt motiv de glume în postările tuturor netrebnicilor lumii. Dar dacă cineva de bună credință face un comentariu sarcastic împotriva acestor netrebnici e blocat instantaneu, căci FB nu știe de glumă.

De când cu Meltdown și Spectre computerele merg ca pe vremea când era Văcăroiu prim-ministru. Dar Meltdown e un nume care poate să exprime la fel de bine și grija marilor actori din sectorul tehnologic pentru calitatea și fiabilitatea produselor pe care le lansează pe piață. Explicația? Nu e ușor de dat, căci mulți factori concurează la starea asta de fapt. Ușurința  tot mai mare cu care se câștigă profituri imense, adeseori nu din progres și avantaj tehnologic ci prin inginerii financiare sofisticate, evitarea plății taxelor și manipularea investitorilor pe bursă. Monopolurile de facto pe care companii precum Microsoft, Google, Facebook sau Uber încă le dețin pe segmente economice importante. Presiunea pentru reînnoirea permanentă a portofoliilor de produse, adeseori fără ca noile versiuni să aducă schimbări semnificative sau să fie testate temeinic. Și, nu în ultimul rând, o atenție din ce în ce mai scăzută pentru capitalul uman din companii, într-o vreme în care externalizarea, subcontractarea și uberizarea forței de muncă devin regulile unei industrii care a constatat că merge și așa.

Apropo de baterie, trebuie să-mi pun laptopul la încărcat că mi-a apărut mesajul ăla de  low bat

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s