CLOi crezându-se Chloé

“Good morning Dave, I hope you’re well. What can I do for you today?” 

CLOi, noul robot casnic al LG, a început pe un ton prietenos conversația cu David Vanderwaal, VP-ul de marketing al companie sud-coreene. O grămadă de oameni a asistat la evenimentul de lansare din cadrul Consumer Electronics Show (CES) în Las Vegas, probabil cea mai mare expoziție de profil din lume. Totul merge conform planului, Dave zâmbește audienței plin de încredere de sine și întreabă pe un ton superior:

“Am I ready on my washing cycle?” . Și apoi “What’s for dinner tonight?”.

Atât. Suficient. Și formula magică funcționează. Inteligența artificială face încă un mare pas înainte în înțelegerea felului subtil în care funcționează mintea umană. De fapt mintea lui Chloé, muza softiștilor coreeni. Deci Dave ăsta, VP sau ce-o fi el, crede că acasă e ca la el la birou, unde corporatiștii îl iau cu “yes, boss!” sau cum o fi varianta coreeană? Serios? Nu tu un “ce faci, iubi?”, un “neața, pisi” sau măcar un banal “love you, CLOi!”. Direct mașina de spălat, fierul de călcat și slugăritul în bucătărie? FY!!! (ăsta e un mesaj de pe display-ul lui CLOi, dar nu știu ce înseamnă). Doar pentru că neinspirata aia de carcasă de plastic (off, Doamne, arăt ORIBIL!) nu poate reda un zâmbet sarcastic și profund dezgustat nu înseamnă că n-am nimic de zis despre atitudinea asta intolerabilă. Și de față cu atâția oameni! FY, Dave!!! 

Că lui CLOi i-au dat lacrimile de nervi, ceea ce avea să-i afecteze circuitele integrate sau că pur și simplu a refuzat să mai vorbească, la fel cum ar fi procedat și Chloé, e mai puțin important. Ceea ce e important – și trist deopotrivă – e că oamenii nu au înțeles ce s-a întâmplat în realitate. Niște insensibili. Au râs.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s