Integrare

IMG_1501
Ciocolata SwissAir, probabil cea mai scumpă din lume

În aeroportul din Zurich o țigancă cu doi copii mici aștepta să se îmbarce spre București. Femeia ii drăgălea în românește în timp ce puradeii ciripeau nestingheriți în cel mai curat dialect bernez al limbii germane. Două elvețience care stăteau între mine și ei au intrat în vorbă cu copiii și-au tot pălăvrăgit vreo cinci minute, până a trebuit să ne urcăm în autobuzul care ne ducea la avion. Categoric limba germană inhibă timiditatea tradițională a copiilor, căci puștii nu s-au ascuns între fustele maică-sii, ba din contră, păreau bucuroși de conversația cu elvețiencele, sentiment dealtfel reciproc. Cum nu am auzit niciunul dintre cele 10 cuvinte nemțesti pe care le-am învățat în mai bine de patru ani de cănd locuiesc în Elveția habar nu am despre ce-au discutat.

Dar mi se pare clar că, deși definiția integrării ar putea fi discutabilă iar procesul mai lung, elvețienii sunt pe drumul cel bun spre un obiectiv pe care marea majoritate a românilor l-ar considera de neatins.

6 thoughts on “Integrare

    1. Am exportat-o multora, diferenta e ca pe cand altii se plang de ea sau fac un gard s-o tina pe-afara, elvetienii se apuca sa o rezolve. Acum cativa ani, cand au aparut primii refugiati sirieni in Elvetia, au avut si ei discutii politice despre de ce, cati, pana cand etc. Dar in timp ce continuau sa discute le-au gasit amaratilor un loc in care sa stea si de-a doua zi le-au bagat copiii in scoala. Ei au inteles ca acei copii, o problema acum, ar putea fi o problema mult mai mare daca nu fac scoala si se va intampla sa ramana in Elvetia.

      Like

    1. Da, corect, si in plus rezultatul sistemului romanesc de educatie care livreaza un procent enorm de analfabeti functional in timp ce multi dintre copiii romi nici macar sansa de a trece prin scoala asta, asa cum e, nu o au.

      Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s