Te uită cum ninge-n noiembrie

nov12Uitându-mă pe geam la vremea de-afară mi-am adus aminte de celebra maximă meteorologică a fostului președinte Băsescu. “Iarna nu-i ca vara” ar fi putut trece drept o constatare filozofică și o dovadă de înțelepciune dacă n-ar fi venit de fiecare dată ca o resemnată justificare în urma dezastrului și o neputincioasă ridicare din umeri în fața iernii, nevoii de autostrăzi, a crizei, a corupției generalizate a camarilei, a abuzurilor administrației proprii, a manipulării postacilor și ziariștilor din grădina proprie sau mai știu eu a ce dracu a mai reușit să-l surprindă de-a lungul timpului pe Băsescu, altfel un mare om politic român (confom propriilor estimări). Privită restrospectiv seamănă mai degrabă cu fatalismul drobului de sare din “Prostia omenească” a lui Creangă. Nu că i s-ar fi întâmplat doar lui Băsescu. Singurul moment al iernii care-i prinde pe primarii noștri pregătiți este Crăciunul cu milioanele lui de beculețe, sindrofii și pomeni populare plătite din bugetul public.

Întorcându-ne acasă acum vreo câteva ore am observat în marginea Bienne-ului, aproape de joncțiunea a două autostrăzi, apariția unui mare rezervor de sare. Nu a fost acolo anul trecut, o fi vreun semn că iarna va fi grea? Mai puțin de o oră mai târziu ploaia avea să se transforme în lapoviță iar la noapte se pare că va ninge.

“Dacă ceva poate să meargă prost, va merge post”, spune una dintre legile lui Murphy. Împărtășește un pic din fatalismul legii lui Băsescu de mai sus, nu-i așa? Așa că elvețienii au modificat-o pe ici pe colo, și anume prin locurile esențiale:

“Dacă ceva poate să meargă prost, va merge post. Dar noi vom fi pregătiți.”

PS. Cum eu nu sunt elvețian, constat abia acum că nu am racletă de-aia de curățat zăpada. Și mai ziceam de Băsescu… Da băi, nene, da-n Noiembrie?!?!

3 thoughts on “Te uită cum ninge-n noiembrie

  1. O vei gasi la preturi rezonabile in orice alt magazin decat cele auto de specialitate (incluzandu-le aici pe cele din benzinarii). In iarna trecuta mi-am schimbat masina, asa ca mi-am zis ca merita sa-i cumpar (da, ei, masinii!) o lopata noua de zapada. Am luat-o la un pret promo (!) dintr-o benzinarie din care alimentez frecvent. In cazul acelei lopeti dintr-un plastic alb, cu buza metalica, nu stiu cat ar fi fost pretul in orice alt magazin, ca nu am mai vazut acel model in alta parte. Oricum chiar si asa promo mi s-a parut exagerat, dar masina era noua, asa ca merita o astfel de lopata. Daca as fi locuit mai la munte, probabil ca as fi si folosit-o, dar iarna trecuta nu am avut ocazia sa o folosesc. In (RO) se spune ca iarna asta am avea parte de o temperatura medie cu un grad mai scazuta decat cea de iarna trecuta, asa ca se pare ca va fi frig. Atat doar ca fiecare zona mai mare din Romania are specificul ei, deci suspectez o iarna relativ blanda in apropierea Insulei Ada Kaleh (aceasta Atlantidă Dunăreană).
    Alpii au si ei specificul lor, dar ghetarii par intr-o continua pierdere teritoriala in ultimii ani…
    Revin un pic la dotari: mai utile mi-au fost o maturica si un fărășel de uz casnic, luate la un pret modic si care nici nu ocupa loc in portbagaj!
    Drive safe!

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s