Unbroken

91S5lMM7L0L._SY445_– Spune-ne ce scrii!

“Unbroken”, filmul regizat de Angelina Jolie după scenariul fraților Coen s-a terminat de doar câteva minute, mi-am luat laptopul, am deschis un articol nou, am scris titlul și am stârnit curiozitatea familiei.

-Nu pot să vă spun ce scriu! Nu știu încă. Și eu nu vorbesc, eu scriu, ați uitat? (acum câteva săptămâni una dintre fiicele mele a spus că e bine cu blogul ăsta, mai află și ele la ce mă gândesc).

E greu să explic cum mă simt după filmul ăsta, chiar și în scris. Ar trebui să spun că a fost un fim bun, bine scris și bine filmat, a stârnit emoții, oroare, revoltă și multe comentarii imediat după. Acum câțiva ani probabil că m-aș fi simțit bine la final și admirația pentru eroismul, puterea și îndârjirea cu care personajul principal supraviețuiește încercărilor războiului ar fi fost sentimentul pregnant. Dar în seara asta singura întrebare care-mi stăruie în minte este:

Poți să fii erou și supraviețuitor în același timp?

De la întrebarea asta vine aerul neverosimil al poveștii, deși știu că filmul se bazează pe povestea adevărată a unui fost campion olimpic de atletism ajuns prizonier de război într-un lagăr japonez. Toată experiența mea, cea trăită, citită sau observată de-a lungul timpului, îmi spune că lucrurile, când vine vorba de război și instinctul de supraviețuire,  nu pot fi niciodată atât de curate, în tonuri impecabile de alb și negru. Rareori, când cobori acolo, în iadul înfruntărilor directe, unii sunt eroi și nobili iar ceilalți ticăloși și lași. Iar eroii rareori supraviețuiesc. Unii dintre ei aleg calea asta pentru că este pur și simplu mai simplă. Renunță. La fel cum, cei ce sunt dispuși să facă orice pentru a supraviețui își lasă instinctele să preia controlul și asta duce adesea la compromis. Între extremele astea există nenumărate tonuri de gri. Filmul ăsta ne spune doar că există excepții.

Am sentimentul că vremea acestui gen de povești despre război a trecut. Suntem într-un moment al existenței noastre în care omenirea nu are nevoie de astfel de epopei eroice simple, câtă vreme există riscul ca eroismul să fie singurul lucru pe care îl văd și îl înțeleg unii dintre spectatori. Un film nu e o lecție de istorie, și totuși poate ține loc de una chiar pentru cei mai vulnerabili dintre noi, în același timp ignoranți și  sensibili la “excepționalismul” unor astfel de mesaje.

Prin intermediul filmelor sau nu, oamenii trebuie să-și reamintească ceva ce se pare că uităm cu fiecare zi care trece. Mesajul principal al războiului este că, în timp ce unii, puțini, au fost eroi și au supraviețuit, zeci de milioane de oameni nu au reușit nici una, nici alta.

Probabil că exagerez. Și nici nu mi-a plăcut vreodată Angelina Jolie.

5 thoughts on “Unbroken

  1. Intr-o zi trebuia sa iau un cadou unui verisor. Plimbandu-ma in speranta ca voi gasi ceva potrivit, am gasit cartea care sta la baza acestui film. Vazusem de curand filmul si mi-am zis ca ar fi un cadou potrivit. La scurt timp dupa ziua lui, mi-a spus ca e o carte foarte buna. Inca nu am citit-o, dar ii va veni si ei randul dupa ce se vor fi estompat impresiile rezultate in urma vizionarii filmului.

    Like

      1. Da, in general. Am discutat in cateva randuri despre acest aspect. Exista si cateva exceptii. De exemplu Pacientul englez – mai bun filmul. Sau Parfumul (roman scris de un conational de-al tau, Patrick Süskind) in cazul caruia filmul (cu Dustin Hoffman) e la fel de bun ca romanul! 🙂

        Liked by 1 person

      2. N-am incercat niciodata sa citesc cartea dupa ce am vazut filmul. Probabil ca n-as mai avea rabdare. Dar sunt filme pe care nu le-am vazut inca pentru ca astept sa citesc cartea mia intai.

        Liked by 1 person

      3. Din filmul Parfumul vazusem doar secvente, iar pe acelea pur si simplu intamplator. Am avut norocul sa citesc intai cartea. Am remarcat unele lipsuri in film, dar, desi lung, nu avea cum sa surprinda toate ideile cartii. De romanul Pacientul englez am aflat dupa ce am vazut filmul, dar cred ca si daca ar fi fost invers nu bag mana in foc ca as fi putut termina lectura. Acum, dupa ce am vazut de vreo doua ori filmul, e greu sa ma pronunt.
        E o decizie inteleapta sa astepti vizionarea pana dupa lecturare (cel putin atunci cand stii de existenta cartii).

        Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s