Cineva publică un articol de opinie pe o platformă media. Opinia exprimată, dealtfel pertinentă, contrazice credința populară pe subiect și autorul este crucificat în secțiunea de comentarii unde își fac loc invective de un grobianism înfiorător. Nu că ar fi normal să înjuri pe cineva dacă explici de ce o faci dar puține comentarii exprimă o altă opinie, nimeni nu se chinuie prea tare să justifice care-i cauza nemulțumirii lor și de ce sunt folosite cuvinte ca jalnic, dubios, mizerabil, rușinos, execrabil – astea fiind numai câteva dintre epitetele ce se pot reproduce aici, dar sunt și din celelalte. Unii se iau de titlu, alții de vreo frază și câtorva  li se pare că autorul are vreun interes ascuns sau că susține vreo conspirație mondială. Comentariile echilibrate, cele care dovedesc o înțelegere completă și corectă a textului, indiferent de opinia personală față de subiect, sunt rare. Cele exprimate pe un ton politicos sunt și mai rare.

Și totuși, articolul nu este despre vreo “divă” din presa tabloidă, despre fotbalul dâmbovițean, despre bau-bau-ul Soros sau despre refugiații care ne vor converti în curând la Islam, subiecte (și locuri) unde te-ai aștepta ca lucrurile să se înfierbânte necontrolat. Autorul își prezintă opinia în legatură cu industria auto și impactul mașinilor electrice. Este contributor la platforma respectivă, deci probabil că nu primește bani pentru articol. Dealtfel platforma este una gratuită, nimeni nu plătește vreun abonament pentru a citi articolele, se susține strict din banii pe care-i atrage din publicitate. Și este absolut respectabilă, iar articolele sunt în majoritatea lor covârșitoare echilibrate și cu un nivel intelectual ridicat, asta într-o industrie în care domină mai degrabă lipsa de profesionalism și de etică, manipularea politică, prostul gust și prostia crasă.

Deci, cum se poate ca unii dintre cititori să se manifeste la nivelul acesta? De unde vine  grobianismul ăsta agresiv și de ce exprimarea cilivizată nu este o (primă) opțiune? De ce simt unii nevoia să comenteze o opinie pe care nu s-au chinuit să o citească până la capăt sau evident că nu au fost în stare să o înțeleagă? La ce folosește să jignești pe cineva pentru că ai o părere diferita de cea exprimată civilizat?

Cumva am revăzut în minte scena orchestrei care decide să continue să cânte în timp ce Titanicul se duce la fund în isteria generală.