Sfaturi medicale de la slujitorii Domnului

GoogleSuntem inundati pe toate canalele media de opiniile apostolilor luptei impotriva vaccinarii. Sunt evident mult mai vocali si aparent convingatori in demonstratiile lor culese de peste tot. Ca om matur care a avut norocul de a supravietui vaccinarii “abuzive” practicate in timpul regimului comunist ma simt dator sa-mi dau si eu cu parerea, nu pentru ca as avea cunostinte medicale (pana la urma cati dintre cei care-si dau cu parerea au?) ci pentru ca educatia mea inginereasca m-a obisnuit sa lucrez cu cifre si mai ales sa respect statistica. Pentru ca statistica pare sa fie mai exacta decat minunile lui Arsenie Boca si chiar decat legile lui Murphy.

Va spuneam ca am fost vaccinat pe vremea comunismului, cand nimeni nu punea in discutie politica sanitara, probabil pentru ca nu existau site-uri care sa te sfatuiasca pe subiect. Pe de alta parte, niciodata nu am fost mai bolnav in viata mea ca atunci cand, pe la 30 si ceva de ani, am luat oreion de la copii. Vreo doua zile am crezut ca n-o sa scap.

Dar apropo de oreion, citeam deunăzi statistica oficială publicată pe un site guvernamental britanic care arata clar ca, in 10 ani de administrare a vaccinului impotriva rujeolei, celebrul ROR (rujeola-oreion-rubeola), nimeni nu a murit ca urmare a administrarii vaccinului iar rata de aparitie a reactiilor adverse grave a fost de 1 la 1 milion de copii vaccinati, similara cu datele publicate de catre autoritatile medicale americane. Deci, desi are reactii adverse, ca orice produs medical, vaccinul se pare ca nu a ucis niciun copil in 10 ani.

Boala, in schimb, ucide. Cea mai noua stire pe care o pot gasi pe tema epidemiei de rujeola din Romania vorbeste de peste 4000 de imbolnaviri cu peste 20 de copii care si-au pierdut viata. Deci boala omoara aproximativ un copil din 200. Raportul e covarsitor in favoarea vaccinarii. Matematica spune clar ca trebuie sa fii tampit sa nu-ti vaccinezi copilul. Dar sunt multi cei care nu-i asculta pe doctori si nici n-au incredere in teoria probabilitatii.

Si ca sa vedeti in ce au ei incredere e suficient sa dati o cautare pe google pentru “reactii adverse vaccinuri” ca sa vedeti de unde se informeaza romanul cel mai des. Site-uri ale ministerului sanatatii? Casa nationala de sanatate? Asociatii ale medicilor? Nu!

De pe insulaindoielii.ro, cuvantul-ortodox.ro, familiaortodoxa.ro, bucovinaprofunda.ro, sau impartiala nuvaccinarii.blogspot.ro. Plus site-urile emisiunilor de divertisment medical gen csid.ro. Nu e de mirare ca rata de vaccinare scade vertiginos. Din cele 11 site-uri de pe prima pagina a google, niciunul nu stie despre ce vorbeste si majoritatea sunt, oricum, împotriva.

Cand cineva, un oficial mai ales, vorbeste despre obligativitatea vaccinarii, mediul virtual explodeaza. Curg acuzele de abuz, discriminare si interese oculte in favoarea “big pharma”. O optiune simpla si democratica, dupa parerea mea, ar fi ca parintii care refuza vaccinarea copiilor sa semneze ca isi asuma costul oricarui tratament medical pentru aceste boli sau pentru eventualele sechele ulterioare. Mi se pare corect ca din moment ce statul isi asuma riscul tratarii efectelor adverse parintii care refuza vaccinarea sa procedeze la fel. Mai mult, ar trebui sa-si asume, penal sau civil, si consecintele raspandirii bolii la alti copii.

Si, nu in ultimul rand, guvernul ar trebui sa se implice in mod real in informare, evident dupa ce va finaliza legea gratierii. Daca dai aceeasi cautare pe google dar in engleza primul site care apare in capul listei este cel oficial al NHS UK, casa lor de sanatate, cu informatii complete privind beneficiile, riscurile si statisticile legate de orice vaccin, precum si formulare de raportare online a efectelor adverse. O comunicare eficienta si corecta ar imbunatati probabil radical situatia si la noi si i-ar ajuta poate pe cei de la cuvantul-ortodox.ro si familiaortodoxa.ro sa se concentreze mai mult pe obiectul lor de activitate, care o fi ala.

Incerc sa inteleg ratiunea pentru care atat de multe site-uri religioase se implica masiv in propaganda anti-vaccinare (caci exact asta fac, propaganda). Ca sa-i fure market-share si painea (bio) de la gura Oliviei Steer? Sau poate ca sa nu piarda contactul cu cei saraci cu duhul care pentru ca nu si-au vaccinat copiii e posibil sa aiba nevoie, la un moment dat, de mila divina sau de programul complet al turneelor de moaste.

Poate fi oare limitata responsabilitatea pentru efectele acestei propagande la crestinescul “Iarta-i, Doamne, ca nu stiu ce fac”?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s