Prezidențialele din Franța – orice este posibil

579157_346158765495052_1651048132_nO săptămână înainte de primul tur al alegerilor prezidențiale din Franța și viitorul proiectului European depinde de un fir de păr. Am mai scris despre aceste alegeri acum câteva săptămâni. Între timp situația a devenit chiar mai complicată – și mai gravă – prin apariția încă unui candidat în grupul cu pretenții pentru turul doi, Jean-Luc Melenchon, un candidat de extremă stângă care a crescut semnificativ în ultimele săptămâni și al cărui program – nicio surpriză aici – se aseamănă cu cel al candidatei de extremă dreapta Marine Le Pen în câteva domenii ce privesc viitorului european.

Conform ultimului sondaj de opinie, publicat săptămâna trecută, cei patru candidați au între 20 și 23 la sută din intențiile de vot pentru primul tur, deci par a fi toți în marja de eroare a sondajelor de opinie. Singurul care are, în opinia mea, șanse reale de a o învinge pe Marine Le Pen în turul doi și care reprezintă deasemenea un real progres și o șansă pentru Franța de mâine este Emanuel Macron, tânărul candidat de centru care susține o Franță modernă și implicată mai activ în proiectul UE. Dar totul este posibil, inclusiv – și pentru prima dată în ultimele luni – o mică șansă ca Marine Le Pen să nu prindă turul doi. Oricum, cea mai dezastruoasă variantă – pentru UE dar mai ales pentru viitorul Franței – ar fi o finală Le Pen – Melenchon, o confruntare între extrema stângă și extrema dreaptă în care ambele opțiuni sunt la fel de nocive.

Europa are toate motivele să urmărească cu sufletul la gură rezultatele primului tur de scrutin ce va avea loc duminica viitoare.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s