Patriotic Games

IMG_1498.JPGVorbind la un simpozion internațional pe teme militare, un general american a informat audiența că “un aliat important” a folosit o rachetă Patriot, produsă de industria americană, pentru a distruge o dronă comercială care părea să amenințe un obiectiv militar. Generalul, altfel mândru de precizia rachetei americane dezvoltată pentru a fi folosită împotriva avioanelor sau a rachetelor de mari dimensiuni, a precizat, totuși, că folosirea ei nu a fost probabil rentabilă din punct de vedere economic.
Ceea ce generalul consideră a fi “nerentabil” este, de fapt, o scandaloasă bătaie de joc față de banii publici. Racheta Patriot costă 3 milioane de dolari și a fost folosită pentru a doborî o dronă care costă, pe Amazon, 200 de dolari. Știrea a fost recent prezentată de BBC.
Cred că nu există exemplu mai bun pentru a ilustra eficiența și discernământul cu care sunt folosite adesea bugetele publice de apărare.

SUA au cheltuit in ultimii ani in jur de 3.5% din PIB pentru apărare iar cifra era, in 2008, când Obama a preluat funcția de la Casa Albă, peste 5% din PIB. Printre primele măsuri ale noului președinte american a fost să mărească bugetul apărării, în timp ce bugetul ministerului lor de externe a fost drastic diminuat. Cu alte cuvinte, mai multe gloanțe și mai puține discuții.
SUA cheltuiesc anual pentru apărare de vreo 10 ori mai mult decât Rusia și aproape de 3 ori mai mult decât China. Celelalte state din top – Arabia Saudită, Marea Britanie sau Franța – sunt toate aliate ale americanilor. Trump face presiuni pentru ca toate statele membre NATO să cheltuiască acel 2% din PIB agreat acum câțiva ani, tot sub presiune americană.
Trump știe că industria de apărare produce pe teritoriul american așa că banii din bugetul de apărare susțin business și locuri de muncă. Aceeași industrie are lobby-ști redutabili pe holurile pe care se stabilesc politicile americane, gata să influențeze orice decizie în favoarea colosului industrial militar. Creșterea bugetelor din statele NATO va alimenta, în bună parte, aceeași industrie americană, precum și imensul aparat militar.
Evident că nimeni nu știe exact pe ce se duc banii ăștia, cert este că războiul este extrem de scump. Dacă te uiți la sume și faci o comparație cu bugetele militare ale altor țări, lucrurile par departe de orice logică elementară (și chiar departe de un nivel rezonabil de bun simț).
Dar încercarea de a reduce costurile ar însemna recesiune pentru industria americană și locuri de muncă pierdute. Este motivul pentru care Obama nu a avut mai mult succes în încercarea de a dezangaja influența militară americană.
Trump își dorește exact contrariul. El luptă pentru dreptul aliaților săi de a doborî drone de 200 de dolari cu rachete de 3 milioane. Iar asta, în viziunea lui, va face locul în care trăim mai sigur.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s