The accountant

mv5bndc5mzg2ntyxnv5bml5banbnxkftztgwmjq2odawote-_v1_uy1200_cr9006301200_al_Am vrut să vedem “Moonlight” în seara asta dar pe iTunes poți momentan doar să-l pre-comanzi așa că trebuie să mai așteptăm. Am ales “The accountant”, un fel de “The mechanic” mai pentru finanțiști, cu Ben Affleck în loc de Jason Statham și cu o notă IMDB ușor mai mare, aș zice că în concordanță cu poziția respectivelor meserii pe piața muncii.

Prima observație, tristă din păcate, are legătură cu închirierea propriu-zisă de pe iTunes. În general marile producții hollywoodiene sunt subtitrate în mai toate limbile civilizate, mai ales că ele rulează, înainte de a ajunge pe iTunes, în cinematografe cam de peste tot.  Ei bine, nu e prima dată când constat că, în lunga listă a limbilor în care există subtitrare, româna lipsește. Bulgara este, ucrainiana este, limba română nu. Singura explicație logică este că au atât de puțini clienți români încât nici măcar nu se mai deranjează să adauge româna în listă, deși subtitrarea există căci filmul a rulat deja în cinematografele noastre. Nu se uită românii la filmele astea? Ba da, doar că nu plătesc pentru ele. Putem discuta la nesfârșit despre motive. Eu, de exemplu, prefer să am o subtitrare, ideal în română dar suficient și în engleză, pentru că de multe ori coloana sonoră e prea încărcată ca sa auzi bine ce zic oamenii ăia acolo. Aș zice că la filmele românești e chiar mai rău decât la cele americane sau englezești. Așa că mulți români se uită la filme piratate de pe net pentru că pur și simplu nu au o altă opțiune. Iar alții, mulți și ei, doar evită să plătească, într-o haiducie devenită firească, tradițională chiar și care-și are originile tot într-o perioadă când singurele opțiuni erau vocea Irinei Nistor sau discursurile lui nea Nicu.

În fine, revenind la “The accountant”, întotdeauna mi-a plăcut genul ăsta de filme de acțiune. Treaba e clară, ăia răi sunt evident răi și aproape că ai impresia că eroul pozitiv e telecomandat de tine din fotoliu – sau măcar gândiți în același ritm. Eficiența (autistică) cu care se împarte dreptatea e entuziasmantă. Ți-ai dori să ai puterea asta în viața reală. Să-i dai drumul lui Affleck în clădirea guvernului sau să-i poți da chiar tu, zic așa la întâmplare, un șut în cur lui Codrin Ștefănescu sau un pumn în față lui Dragnea.

Într-o lume în care binele și răul se iau la trântă într-o groapă plină cu noroi de nu mai știi care cine-i, o abordare autist-simplist-matematică  a realității ne-ar ajuta să realizăm mai ușor că, de exemplu, nu poți deveni milionar nici intr-o mie de ani dintr-un salariu de bugetar. Sigur, nu știu dacă Nicușor Dan, varianta românească fără arme de foc și figuri de karate a lui Ben Affleck, e la fel de convingător. În cazul ăsta mi-e teamă că realitatea nu bate filmul, deși eroul nostru s-ar putea să fie mai bun la mate.

5 thoughts on “The accountant

  1. Link-ul spre postarea asta mi l-a sugerat Run Forest, Run. Citind numele celor doi “marcanti” politicieni, am avut senzatia ca postarea a fost scrisa ieri sau azi, asa ca am dat rapid un scroll pe pagina sa vad data. Am ramas surprins cand mi-am dat seama ca aproape se incheie un an de la minciunile electorale care i-au pacalit pana si pe unii cunoscuti (ma incrunt manios).
    Revin la film. Am vazut prezentarea sa la cinema cand asteptam sa inceapa filmul intr-una din salile tip multiplex. Am zis ca trebuie sa il vad, dar, pana sa ma hotarasc, a disparut din oferta saptamanala… Acum mi-am (mi-ai) reamintit de el, asa ca il trec pe lista.
    Limba civilizata… spunem noi… Dar civilizatia nu inseamna doar istorie de milenii si origini latine, ci si achizitionarea produselor si serviciilor, iar in aceasta din urma privinta cred ca suntem pe partea cealalta a balantei. La un moment dat eram pe un loc 9 la fraude pe net. Cat despre pirateria software… Oare cate institutii (sa luam doar scolile) au instalat un OS Windows mai nou de XP pe calculatoarele din laboratoarele de informatica? Poate ca nici nu e de mirare avand in considerare ca pretul pentru produs e acelasi si pentru romanul platit in lei si pentru occidentalul platit in euro (sau CHF). Astfel de paritati duc la atare atitudini. Iar astfel de atitudini ii fac pe furnizorii de servicii sa se uite ce si cui ofera. Dupa ce i-am cumparat albumul de jazz, stii ce mi-a spus un muzician polonez stabilit in Anglia? Ca acum il voi distribui si prietenilor… Vazand ca sunt roman, era convins ca voi vinde copii ale CD-ului ca sa imi recuperez investitia. Suntem faimosi pentru piraterie! Culmea e ca eu am ascultat mai intai pe Youtube respectivul album si, pentru ca mi-a placut, am decis sa il cumpar! Deci cine sa cumpere ceva disponibil gratuit pe net?

    Like

    1. Ce ironie sa ai un procent asa de mare de piraterie software intr-o tara in care guvernul a achizitionat de doua ori mai multe licente Microsoft decat e nevoie… Cei care pirateaza avand optiunea legala sunt condamnabili dar afacerile care nu-ti dau sansa sa cumperi legal nu-mi starnesc prea multa compasiune…

      Liked by 1 person

      1. Eu consider ca un calculator cu un sistem de operare (si alte programe) fara licenta este ca un automobil care circula pe drumurile publice fara numere de inmatriculare.

        Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s