Bătrânul și marea… conspirație

RTS1, postul național elvețian de televiziune, a găzduit în seara asta un lung talk-show despre epoca Trump. În timpul discuțiilor unul dintre invitați, un scriitor și ziarist francez, a declarat că marele marș al femeilor împotriva derapajelor democratice ale lui Trump, ce a avut loc la Washington (Woman’s March, 500 de mii de participanți), a fost finanțat de???…de???… de George Soros!!!
Deci, dacă e să tragem linie, Soros e acuzat că a finanțat mișcări de protest împotriva următorilor mari conducători: Putin al rușilor, Erdogan al turcilor, Lukashenko al bielorușilor, Orban al ungurilor, Fico al slovacilor, Duterte al filipinezilor, Dragnea – să zicem că al nostru – și, mai nou, Trump al americanilor.
Două observații care nu-mi dau pace:
1. Soros are mulți bani de dat dacă se luptă singur, la cei 86 de ani ai săi, cu conducătorii unor țări care adună mai mult de jumătate de miliard de locuitori. Nu mi-e clar ce vrea să facă cu noi ăștia toți dacă reușește să ne cumpere. Am reținut ideea cu anarhia dar, pe de o parte, nu ințeleg de ce și-ar dori anarhie un miliardar și, pe de altă parte, cred că marii conducători par să se descurce binișor și singuri. Apropos, fie-mi iertat tonul ușor insinuant, dar am putea găsi oare vreo asemănare între toți cei menționați mai sus?
2. Trebuie să recunoaștem că omul are gusturi fine la dictatori. Și viziune, le simte potențialul din timp. Poate și pentru că și-a dezvoltat acest simț de foarte tânăr, de pe vremea când era vânat de fasciști pentru că s-a născut evreu.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s