Hidden Figures

hidden-figures-400x650Intenționam să mergem la alt film dar o eroare pe site-ul Cinedom-ului de la Tissot Arena din Bienne ne-a făcut să cumpărăm bilete la un film dublat în germană. Așa că ne-am luat banii înapoi pe bilete și am plecat cu popcorn-ul și sticlele de cola la singurul cinematograf din oras în care rula un film american nedublat în franceză sau germană.

S-a întâmplat să fie “Hidden Figures”, un film despre eroii tăcuți ai luptelor pe care America anilor 60-70  le purta împotriva  Uniunii Sovietice pentru cucerirea spațiului cosmic și împotriva ei înseși, căci discriminarea rasială era încă o realitate stridentă iar minoritatea neagră lupta din greu pentru drepturile sale civile. Protagonistele filmului sunt trei femei de culoare care lucrează la NASA, matematicieni de geniu, pentru care este adesea ma ușor să calculeze traiectoria de reintrare în atmosferă a primei sonde spațiale trimisă de americani pe orbită decât să-și câștige dreptul de a folosi aceeași mașină de cafea cu colegii de birou sau aceeași toaletă cu femeile albe. E nevoie de multă luptă până ca statutul să le fie recunoscut simbolic prin acea memorabilă declarație a directorului NASA: “At NASA we all pee the same color”.

O poveste frumoasă despre oameni care luptă pentru idealurile lor într-o vreme în care binele părea mai ușor de deosebit de rău. Un film care te încarcă de energie pozitivă. Ar fi păcat să-l ratați.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s