De prin Bucureşti

Am luat pentru prima dată trenul între aeroport şi Gara de Nord. A fost super aglomerat, jumătate dintre călători fiind asiatici veniţi să muncească la noi iar majoritatea celorlalţi probabil angajaţi ai aeroportului. Interesant a fost că numeroşi oameni au urcat în cele câteva staţii intermediare, ceea ce probează şi la noi utilitatea trenurilor suburbane în aglomeraţia unui mare oraş. Din păcate trenurile circulă doar la 40 de minute distanţă, şi asta nu pentru că se foloseşte infrastructura veche a CFR-ului ci pentru că nou construita reţea feroviară dintre Mogoşoaia şi aeroport are o singură linie, deci trenurile se aşteaptă unul pe celălalt în Mogoşoaia, la jumătatea drumului. Să construieşti încă o linie va fi mult, mult mai scump decât să fi făcut două din prima sau măcar mai multe puncte de bifurcaţie pe traseu. Cine o fi fost marea inteligenţă administrativă care a decis asta?

………………..

Doamna Şoşoacă anunţă în avanpremieră noi filme, pe lângă cele zilnice de pe tiktok, de data asta cu ea la duş sau în alte ipostaze surprinzătoare, de exemplu cu gura închisă. Sigur, numai un mare ticălos ar putea publica aşa ceva în spaţiul public, cel mai probabil unul dintre numeroşii foşti soţi, căci cine se aseamănă se adună. Ar fi detestabil, regretabil, condamnabil, abominabil şi o să mă urăsc pentru asta, dar probabil că o să mă uit! Csf, ncsf!

…………………

Becali anunţă, în faţa camerelor TV, că se retrage la mănăstire în tăcere, post şi rugăciune, până la Paşte. E miercuri, a treia zi de post, deci a ratat startul, poate pentru că nu-i era gata noua şapcă cu trei cruci.

………………….

În faţa palatului voievodal de la Curtea Veche un grup mare de turişti caută găuri în plasa verzuie care acoperă gardul metalic ce înconjoară ruinele. Sunt doar câteva prin care se vede bine, deci oamenii stau la coadă să vadă statuia lui Vlad Ţepeş. Plasat strategic între ei, un ghid tinerel le vorbeşte turiştilor în spaniolă. Nu înţeleg eu chiar totul, dar pricep destul ca să mă enervez, căci omul dă vina (cum altfel?!?!) pe Nicuşor Dan pentru starea deplorabilă a zidurilor. Cică primarul blochează nu ştiu ce contract cu o firmă de construcţii care altfel ar face locul să arate ca pe vremea lui Brâncoveanu. Arunc şi eu o privire prin plasă. Cred că în vreo 35 de ani, de când am fost aici prima dată, singura intervenţie umană, în afară de gard, sunt cele trei grămezi de cărămizi, nou apărute în peisaj. În rest, doar timpul îşi face treaba, tăcut, implacabil.

…………………

Mic studiu de caz la metrou, într-o aglomeraţie de nedescris, la vremea la care mareea corporatiştilor se retrage înapoi în Berceni. O singură femeie, între două vârste, se dă pe Facebook. Lângă ea, un zugrav joacă o chestie cu bile colorate care explodează. Restul, de jur-împrejur, respiră în ritmul tiktok. Dar stai, două scaune mai încolo o tânără citeşte! Mă ridic pe vârfuri şi văd ce: Învăţături de la Muntele Athos a părintelui Pimen Vlad, care probabil că i-a luat faţa lui Teodosie la follower-i. Dacă-şi face canal ortodox de tiktok chiar nu o să mai citească nimeni (în metrou).

Tipul de lângă mine se uită la un filmuleţ cu un tip care a dresat un labrador să grupeze diverse forme geometrice – triunghi la triunghi, cerc la cerc, pătrat la pătrat. Dacă se crede tare ar trebui să încerce să dreseze şi rasa bercenară să grupeze sticlă la sticlă, plastic la plastic, cartoane la cartoane.

Între timp, ascunşi pe după tiktoacele noastre de toate zilele şi profitând cât se poate de pe seama lor, Ciolacu are şanse la preşedinţie, Piedone la primărie, Tudose, Rareş Bogdan şi Gabi Firea primii la parlamentul european. Cam atât se poate în materie de meritocraţie democratică, şi încă nici nu i-am menţionat pe Simion şi Şoşoacă. Vorba lu’ domnu’ Bolintineanu: viitor de AUR ţara noastră are!

Dar lăsaţi asta, aţi văzut tiktocu’ ăla nou al lui Jador? Super tare!

3 thoughts on “De prin Bucureşti

Leave a comment