Nimic nu explică mai bine situaţia specială a politicii franceze decât exit-poll-ul acestui prim tur de scrutin pentru prezidenţiale. Să sumarizăm rezultatele:
Extrema dreaptă, reprezentată de 3 partide: Marine Le Pen 23.4%, Eric Zemmour 7%, Nicolas Dupont-Aignan 2.1%. Total: 32.5%.
Extrema stângă, reprezentată de 4 partide (şi nici măcar nu i-am inclus aici pe socialişti şi pe verzi): Jean-Luc Mélenchon 21.1%, Fabien Roussel 2.4%, Philippe Poutou 0.8%, Nathalie Arthaud 0.6%. Total: 24.9%.
Deci 57.4% dintre francezi, binişor mai bine de jumătate, au votat pentru reprezentanţi ai unor mişcări extremiste, de stânga sau de dreapta. Din principiu, nu fac niciun fel de distincţie între cele două, la fel de nocive, deşi extrema dreaptă este mai la modă în ultimii ani. Cel mai bun exemplu este că Jean-Luc Mélenchon, candidatul extremei stângi cel mai bine clasat, declara în seara asta că va trebui să se consulte cu alegătorii săi pentru a face o recomandare pentru turul doi. Deci un comunist nu ştie ce să aleagă între un candidat de centru şi unul din extrema dreaptă. Extremele s-au atras întotdeauna…
În afară de preşedintele Macron, aflat pe prima poziţie după primul tur, niciun candidat al partidelor “centriste”, de stânga sau de dreapta, nu a reuşit să atingă pragul de 5%. Fără să am pretenţia că mă pricep la politica franceză, doar ca spectator din exterior, cel puţin trei dintre candidaţii de centru mi s-au părut mult mai buni decât cei trei populişti extremişti din urma lui Macron.
Dar oamenii nu mai ascultă, nu mai caută şi nu mai au răbdare să înţeleagă. Într-o Europă în care războiul a reizbucnit, ungurii şi sârbii au votat deja pentru candidaţi “suveranişti” nu departe de ideologia politică a lui Putin. Deşi Macron va câştiga probabil un al doilea mandat, să vezi atât de mulţi extremişti în a doua cea mai mare ţară a Europei îţi dă fiori pe şira spinării.
Interesant. As fi incheiat folosind “a doua tara ca marime” in loc de “a doua cea mai mare”. Expresia, potrivita in limba engleza, nu numai ca nu suna bine in limba romana, dar introduce si o contradictie: ori e cea mai mare, ori nu e? “A doua cea mai mare” nu e cea mai mare, ci e pe locul al doilea. “A doua ca marime” e mare, dar e a doua.
Da, ai dreptate, nu despre asta era vorba.
Daca as fi avut cetatenie franceza si as fi trait de cand ma stiu in Romania, probabil ca as fi votat Macron. De ce? Pentru ca din ce observ la TV abia daca am stiut ca sunt alegeri prezidentiale in Franta si doar de Macron am vazut ca este implicat in razboiul din Ucraina. De Marina Stilou (o traducere à la Google pe filiera engleza), de la alegerile anterioare, nu am mai auzit nimic pana in urma cu cateva zile.
LikeLiked by 1 person
Nici nu-mi mai dau seama, probabil ca folosesc din ce in ce mai des expresii englezesti. Si nici macar nu e un joc cu suma nula: posibil sa uit mai multa romana decat invat engleza sau franceza. 🙂
E adevarat ca pe madam Le Pen o auzi mai ales la alegeri. Dar si cand vorbeste… are numai subiecte de actualitate si extrem de importante pentru Franta si pentru lume, gen fara islamizare, fara voalul musulman, fara emigratie, fara NATO si fara UE. Plus populismele traditionale cu cresterea preturilor (dar cu solutii care le-ar creste si mai tare).
LikeLiked by 1 person
Sperăm că francezi nu se vor alătura extremiștilor.
O să câștige Macron!
LikeLiked by 2 people
Speram ca cel putin nu majoritatea. 🙂 Si eu cred ca Macron o sa castige din nou. Dar si daca nu… nici nu incerc sa-mi imaginez!
LikeLiked by 1 person