Procesul etapei în care ne aflăm

Probabil că n-ar trebui să mă bag în chestia asta, mai ales că nu mă mai uit la fotbal de mai bine de 10 ani. Dar am o dilemă şi mă mănâncă în fund s-o împărtăşesc cu lumea, deşi admit că e o chestie minoră şi relativ lipsită de importanţă. Plus că lumea s-a plictisit, probabil, de subiect. Şi totuşi… Aproape tot netul se întreabă cum altfel să-i fi spus arbitrul Colţescu antrenorului secund al turcilor dacă într-un grup de oameni albi era doar un singur negru. Întrebarea mea, oarecum în contracurent, este: Dar dac-ar fi fost toţi albi sau toţi negri, cum i-ar fi spus?

Păi dac-ar fi fost toţi la fel e foarte posibil ca domnul arbitru să se fi simţit într-o situaţie familiară, ca la noi în campionat, drept pentru care l-ar fi identificat pe respectivul drept “labă ăla” sau, chiar mai simplu, “coae” (greu de înţeles în limbi străine şi nu numai…).

Ce vreau să zic este că nu cred că a fost vorba de rasism pentru că era clar că antrenorul secund, nefiind nici ţigan nici ungur, nu era în targetul rasismului nostru tradiţional. Va trebui să ne chinuim un pic să susţinem asta împotriva curentului de corectitudine politică dar sunt convins că nu va fi foarte greu. Dar şi dacă nu-i rasism, tot e ceva de care nu putem fi mândri şi, în mod clar, n-ar trebui să sărim atât de mult de cur în sus. Pentru simplul fapt că e ceva ce va trebui să schimbăm dacă vrem ca oamenii să-şi aducă, într-o bună zi, nevestele şi copiii la stadion.

13 thoughts on “Procesul etapei în care ne aflăm

 1. Credeam, că mergând prin lume și având acces la informații, nu e posibil șă mai facem greșeli,care ne pot costa. Să vedem cine este AUR, dacă nu cumva o să ne ducă din nou la izolare, să fim oaia neagra a Europei. Adică, noi sumtem romăni.

  Liked by 1 person

  1. Aproape toate statele europene s-au umplut de “aur”, la noi partidul s-a calificat mai greu, abia in 2020. Agenda lor este comuna in cea mai mare parte, aceleasi idei, aceleasi filmulete, aceeasi propaganda. Altfel toti se cred nationali si patrioti. Diferenta e ca ceea ce aurul occidental isi doreste e sa-i trimita pachet acasa la ei pe cei care-au votat aur in Romania, lucrand in vest si profitand de libertatea de miscare din Europa.

   Liked by 1 person

 2. Când se va striga pe stadion “mă scuzaţi că vă deranjez, n-aţi vrea să vă întoarceţi puţin în timp, cam mult, aşa, cam pe când încă nu eraţi născut” pentru că mi-aţi dat cartonaşul ăsta, mă duc şi eu la meci 😀
  Colţesc a fost oricum, numai rasist nu. Cred că se exagereză mult, mult prea mult.

  Liked by 2 people

   1. E nevoie! Mai ales că femeile-s amintite mai des în înjurături. Deci clar, discriminare. Taţii ce au? E obligatoriu să ne punem pe treabă 😀
    Gata, tac. Adrian, scuză derapajul, nu mai facem 😀

    Liked by 2 people

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s