Christiana Figueres, Tom Rivett-Carnac – The Future We Choose (Surviving the Climate Crisis)

futureChristiana Figueres a fost secretar executiv al ONU pe probleme de schimbări climatice, având un aport major în pregătirea şi adoptarea Acordului de Mediu de la Paris. Tom Rivett-Carnac, specialist în mediu şi strategie politică, i-a fost consultant senior şi este considerat unul dintre arhitecţii Acordului de la Paris. Împreună au fondat Global Optimism, o organizaţie care militează pentru progres social şi politici publice de protejare a mediului.

Lumea are nevoie de mai multe cărţi ca aceasta, care să ne spună că încă nu e prea târziu. Mesajul autorilor este clar: n-o să întoarcem ce s-a pierdut deja ireversibil dar încă ne putem opri înainte ca viaţa, aşa cum o ştim, să se schimbe ireversibil în haosul derivat din distrugerea planetei. Iar haosul nu va însemna numai aer irespirabil şi căldură insuportabilă, el va veni mai mult ca sigur la pachet cu pierderea bunăstării, a păcii, a democraţiei şi a libertăţilor pe care le-am dobândit de-a lungul timpului.

Culmea este că în ciuda realismului cu care prezintă provocările care ne stau în cale cartea debordează de optimism şi energie. Îndeamnă la acţiune, motivează şi oferă un plan de acţiune în zece paşi, pe care i-am sumarizat mai jos. Dar merită să citiţi, pe larg, din carte.

  1. Lasă în spate tot ce-a fost şi acceptă că lumea se schimbă. Depinde de noi toţi dacă în bine sau în rău.
  2. Fă-ţi griji pentru ce s-a pierdut dar adoptă o viziune optimistă asupra viitorului. O să ai nevoie.
  3. Pune-te în slujba adevărului. Într-o lume plină de minciuni şi de negaţionişti ţine-ţi mintea liberă de propagandă, învaţă să deosebeşti ştiinţa de pseudoştiinţă şi pe cei interesesaţi de prezervarea mediului de cei interesaţi de prezervarea condiţiilor ce distrug mediul.
  4. Fii cetăţean, nu consumator. O viaţă mai bună nu se măsoară în lucruri materiale. Cumpără cu discernământ, încurajează calitatea care durează, ocoleşte-i pe cei ce nu respectă mediul si nu le cumpăra marfa. “Votează” cu portofelul!
  5. Renunţă la combustibilii fosili. Încurajează tranziţia către sursele “verzi” de energie.
  6. Planeta are nevoie de păduri. Plantează copaci! Sau măcar nu cumpăra lemn de la cei ce taie ilegal. Nu cumpăra produse care contribuie la despădurire, la noi sau altundeva în lumea asta mare.
  7. Investeşte într-o economie “curată”. Un alt mod de a “vota” cu banii tăi. Nu-ţi investi banii de pensie în acţiunile firmelor, de exemplu, care produc energie din termocentrale pe cărbune sau alţi combustibili fosili.
  8. Foloseşte tehnologia inteligent şi responsabil. Inteligenţa artificială poate lucra pentru noi sau împotriva noastră.
  9. Încurajează egalitatea dintre bărbaţi şi femei. Poate să pară că nu are legătură cu protejarea mediului, dar are. Accesul mai larg al femeilor la luarea deciziilor duce la o diversitate mai mare a punctelor de vedere, o colaborare mai bună şi o viziune pe termen mai lung.
  10. Implică-te în politică. Evident, nu de partea celor care “cred” că nu există schimbări climatice, doar nişte veri ceva mai calde. Votează pentru cei ce au un plan clar să schimbe lucrurile. În bine!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s